Tips til en litt sunnere kake. 

Mer frukt og bær og andre små knep kan gjøre kaken litt sunnere og minst like god.
Dette er kanskje den beste kaken jeg har laget. Den forsvant i en feil.

Jeg tok utgangspunkt i en faktisk oppskrift og justerte den litt slik at den ble litt mer næringsrik.

Men – det finnes grenser for hvor sunn en kake kan bli. En kake skal være saftig, søt og god. Likevel kan du trikse litt for å få den litt mindre usunn.

Disse tipsene fungere helst på enkle kaker, f.eks sjokoladekake, eplekake, boller, vafler og annet bakverk som er lett å lage og hvor nøyaktigheten på målene ikke er hårfine.

Tips til sunne endringer:

  • Redusert på andel siktet hvetemel med finmalt hvetemel, f.eks. Fibramel eller fin sammalt spelt. Dette øker innholdet av fiber, jern og B-vitaminer i baksten.
  • I bakverk som ikke heves eller som heves med bakepulver, kan du redusere andel siktet hvetemel med byggmel (husk å velg byggmelet med mest fiber) eller havremel. Dette øker innholdet av fiber, jern og B-vitaminer i baksten. I bygg og havre finner du det kolesterolsenkende fiberet betaglukan.
  • Bruk litt mindre sukker. Bakverket blir litt mindre søtt og litt sunnere
  • Bruk usaltet smør i stedet for saltet smør. Vi får i oss nok salt fra før av.
  • Erstatt vaniljesukker med ekte vaniljestang. Vaniljesukker er også sukker. Bytter du det ut med vaniljestang reduseres også andel sukker, men ikke smaken.
  • Ha i eller øk andelen frukt og bær. Lager du eplekake, har du i mer epler. Lager du boller, putter du i eple– eller rabarbrabiter, i pannekakene kan du ha i spinat eller brennesle osv. Ved å øke mengden frukt og bær øker også kakens innhold av vitamin C, kalium, fiber, antioksidanter og den blir rikere på smak.
  • Du kan også droppe sukker i bakverk og bruke tørket eller fersk frukt i stedet for. Det kommer helt an på hva du baker.

Og test gjerne ut min litt sunnere kake med plommer som du finner oppskriften på her.

plommekake1