Foto: Lise von Krogh

Sesongsuppe og sesongvariasjon.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no.

Jeg innser at jeg begynner å få er mer og mer sesongbasert kosthold. Dette skyldes i hovedsak at jeg har min lille kjøkkenhage med grønnsaker, men også at jeg bruker mye økologisk mat som jeg opplever følger sesongen mer enn ikke-økologisk mat.

Jr. spurte her om dagen om han kunne få appelsin i matpakken. Jeg måtte desssverre skuffe ham med at han måtte nok vente til snøen faller og spurte om det er ok med tomat i matpakken. Ja, selvsagt – guttungen elsker tomater. Selvsagt finnes det appelsiner i butikken nå (det finnes appelsiner i butikken nærmest året rundt), men de smaker enda bedre om vi bare venter noen få uker til.

I huset har nå grønnkålen overtatt rollen som sjefsgrønnsak til middagen, i oktober var det spisskål, i september var det brokkoli, i sommer salat. Kålroten og poteten ligger lagret. Rødkålen har jeg nylig høstet og mer grønnkål står fremdeles ute sammen med jordskokken . Noe mat er forvellet og frosset ned, tørket og jeg har så smått begynt å eksperimentere med fermentering (som mange andre er mye bedre på enn meg).

Å spise med sesongen byr på kreative matopplevelser og variasjon i kostholdet på et mer langsiktig plan. Eat Seasonably har laget en morsom online kalender som du kan ved å trykke på ulike grønnsaker og frukt finne ut når de er i sesong. Grønnkål har for eksempel sesong fra september til april og salat fra mai til august. Dette varierer jo selvsagt etter hvor du bor.

Dagens rett er i høy grad sesongbetont. Den er en sunn, vegetarisk høstsuppe med gresskar, svartkål, løk og nyplukkede poteter. I suppen brukte jeg også det siste jeg hadde av fersk kjørvel, samt en «isbit» kjørvel i rapsolje. Det var mitt første år med gresskar. Den kalde våren og tidligere frostnetter gav meg små gresskar, men de smakte godt likevel. Svartkålen er en variant av grønnkål og som smaker godt i supper selv om den minster den fine dypgrønne fargen sin.

Glad i suppe? Her er flere deilige suppeoppskrifter!

Oppskriften på Gresskar- og svartkålsuppe finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt