Foto: Lise von Krogh.

Ta vare på urtene fra kjøkkenhagen eller vindusposten.

 Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Grønne ferske urter er både vakre i vinduet og på maten. Du har sikkert kastet ferske urter fordi du ikke brukte dem opp raskt nok. De ble bare stående i vindusposten og visne hen.

Innhøsting av grønne urter

I år har jeg hatt forskjellige urter i kjøkkenhagen blant annet gressløk, koriander, persille, oregano, timian og mynte - og så mye av dem at jeg ikke har klart å brukte opp alle før nattefrosten satte inn. Derfor var det viktig for meg å ta vare på alle disse deilige urtene slik at jeg kunne bruke dem utover høsten, vinteren og våren. Svaret på dette ble dypfrysing. Alle urtene ble tatt inn og renset for stilk og rusk.

Noen urter er sarte, andre tåler mer. De mest sarte urtene har jeg frosset ned med smør eller planteoljer i isbitbrett. Noen har jeg bare fryst ned og noen har jeg tørket. Nå har jeg et solid urtelager som jeg kan bruke til sauser, gryter, supper, potetmos og andre retter.

Smart frysing

Jeg har akkurat fått meg et flunkenes nytt fryseskap med defrost-funksjon og greier. Ypperlig for oppbevaring av mat. Vi hadde en intern diskusjon på om vi skulle kjøpe fryseboks som er mye billigere pr. liter lagringsplass eller et fryseskap som koster mer pr. liter lagringsplass. Jeg fikk trumfet gjennom det siste.

I et fryseskap så ligger maten mer oversiktigelig. I fryseboksen blir fort maten liggende forlenge på bunnen før du plutselig oppdager inntørkede hveteboller og harskt kjøtt på bunnen. Mat kan nemlig gå ut på dato i en fryser også. Urter som er nedfroset er dessuten sarte og bør ikke ligge klemt mellom annen mat.

Jeg tipper at en fryseboks fører til mer matsvinn (les: at du må kaste maten) enn et fryseskap, så kanskje fryseskap ikke er så dyrt i lengden likevel?

Det fine med en slik fryser er at jeg kan sjokkfryse urter slik at de holder seg bedre, dette knepet brukte jeg på gressløken. Rask innfrysing fører dessuten til at næringsstoffene bevares bedre.

Få oppskrift og fremgangsmåte på bloggen Lise von Krogh – Enkelt, sunt og godt