Slik lager du grønnkåldryss, som gjør maten sunnere på en, to tre!
Kjøper du fersk grønnkål, må denne helst varmebehandles slik at den blir lettere å tygge. Men jeg har funnet en smart måte å spise grønnkål på, med minimalt behandling og optimal bevaring av næringsstoffene.
I sommer fikk jeg mye grønnkål, gressløk, tiamian, persille og mynte i kjøkkenhagen. Urtene ble, renset, hakket og sjokkfryst eller fryst i terninger med matolje. Mynten plukket jeg da frosten meldte seg og bant i bunter som jeg hang opp på kjøkkenet til tørk. Hver morgen plukker jeg noen blader som jeg har i tekannen eller i tekoppen, gjerne med litt grønn te i løs vekt.
Overskuddet av grønnkål som vi ikke spiste fersk, ble fryst ned og brukes mest som grønnkåldryss.
Slik lager du grønnkåldryss
- Du fryser de ferske, nyvaskede bladene (du trenger ikke forvelle denne) spredt utover et håndkle eller bakepapir i frysen.
- Når de er frosne så putter du dem raskt oppi fryseposer. Bruk gjerne ziplock, slik at du kan åpne og lukke posen raskt når du trenger litt kål i maten.
- Deretter knuser du grønnkålen i posen med hånden. Knip den raskt slik at kålen knuses i bitte små biter. Legg posen tilbake i frysen. Viktig å gjøre dette raskt slik at grønnkålen ikke tiner.
Slik bruker du grønnkåldryss
Grønnkålen drysser du i maten rett før servering. Den trenger kun å tine i maten og må ikke kokes. Fordi den er i små biter, er den lett å tygge. Maten ser også litt mer fristende ut med grønt dryss.
Fordelen med å ha grønnkåldryss i maten rett før servering er at tapet av næringsstoffer, særlig vitaminer, blir minimal. Vitamin C og B-vitaminer er ikke glad i varme eller kokende vann, derfor vil denne teknikken spare vitaminene i grønnkålen i motsetning til grønnkål som må koke lengre.
Grønnkåldryss kan du ha i supper, eggerøre, gryteretter, potetstappe, linseretter, smoothies, pannekakerøre, osv.
Sjekk ut blogginnlegget Grønn helse med grønnkåldryss og myntete og få oppskriften på Grønne linser med dryss av næringsrik grønnkål på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt