Foto: Lise von Krogh

Når sunn mat smaker like godt som den ser ut til.

Mat er ikke bare næringsstoffer, det er også en smaksopplevelse og en visuell opplevelse. Jeg tipper at du har latt deg friste av selgende reklamebilder på plakater og på matvareemballasje for så å bli skikkelig skuffet da maten du så på bildet var langt fra så skjønn i virkeligheten. Typisk!

Blogginnlegget er hentet fra Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt

Pynt maten selv

Da er det bedre å lage maten selv og ta skylden på egen kappe om den ser trist ut. Det er likevel håp for en trist rett. Det er utrolig hva et dryss av grønne urter kan gjøre med hvilken som helst middagsrett, finhakk persille, koriander eller basilikum og dryss det over mat. Dander en stilk timian rundt potetene.

For å ikke snakke om hva en frisk og grønn salat kan gjøre med en visuelt trist rett med sei og brune linser. Du kan for eksempel lage en glad hverdagssalat til fiskegratengen eller servere kokte poteter og pølser med nykokt kål og litt frisk timian. Ikke bare ser det mer fristende ut, maten blir også sunnere med grønt innslag.

Den vakre sunne rødkålen

Men noen retter trenger ikke pynt. Den er vakker helt av seg selv. Rødkålen kanskje en av de vakreste grønnsakene jeg vet om. Den var vakker allerede da den var en liten spire og da den vokste i åkeren.

Den var like vakker da den ble en del av en salat så strålte den. Det kaller jeg matglede.

Og selvsagt er rødkålen sunn! Antioksidantnivået er åtte ganger så høyt som i hodekålen. Innholdet av B-vitaminene folat og B6 er dobbelt så høyt som i hodekålen, mens hodekålen har høyere betakaroten- og kaliuminnhold. Bortsett fra det er rødkålen og hodekålen jevnbyrdige næringsmessig.

Lag rødkålsalat til festen

Og ja, rødkål i salat smaker utrolig godt! Super til fisk, kjøtt og fugl. En typisk høst- og vintergrønnsak. Og en perfekt rett å ta med seg om du skal på fest hvor alle skal ha med en egen rett, f.eks. julebord og nyttårsaften. Sist gang jeg lagde den var nyttårsaften på Åstjern hyttetun som drives av  hundekjørervenner av oss. Og jeg jammen jeg skal lage den debbe nyttårsfesten også.

Oppskrift: Rødkålsalat

I denne varianten brukte jeg røde epler og rosiner. Nyttårsvarianten hadde dadler og syrlige pærer.

Dette trenger du til en skål salat: 

  • 1 liten rødkål, finsnittet
  • 1/2 dl rosiner eller hakkede dadler
  • 1 eple eller 1 fast, grønn pære, i biter
  • 1 ss sitronjuice
  • 1 rødvinseddik
  • Flaksalt og nykvernet pepper
  • 3 ss olivenolje
  • 1/2 boks créme fraîche

Slik gjør du: 

Snitt kålen så fint som du klare, jeg bruker mandolin til dette. Bland sammen rødkål, rosiner/dadler og biter av epler/pærer.

Visp godt sammen sitronjuice og rødvineddik sammen med en liten klype salt og litt pepper til saltet er oppløst. Rør inn olivenolje og deretter créme fraîche. Bland dressingen godt inn i salaten. Bruk hendene om nødvendig. Pass på at både kål og frukt er dekket av dressingen, det forhindrer misfarging.

La salaten stå noen minutter før servering - den tåler godt å stå på koldtbord.