Foto: Thinkstock

Er det sunt å drikke sitronvann, eller er det bare et gammelt kjerringråd?

Jeg er storkonsument av moteblader, rosablogger og andre «jentemedier». Jeg leser gjerne om mote, skjønnhet, trening osv. I disse kanalene dukker det stadig opp kostråd av ymse slag. Det er stort sett harmløse greie råd. Å drikke sitronvann til frokost er for eksempel et råd som går igjen nesten overalt. Men er det egentlig vits i?

Sitronvann mot alt!

Det er faktisk ikke måte på hvilke tilstander sitronvann kan hjelpe mot. Kreft, vekttap, nyrestein, blodtrykk og depresjon nevnes alle i andre treff på google. Det vanligste er nok å hevde at sitronvannet hjelper fordøyelsen, gir energi, renser eller «detoxer» kroppen og hjelper immunsystemet. Disse påstandene er blitt gjengitt så mange ganger at vi tror det er sant. Men bloggerne og helsejournalistene underbygger sjelden påstandene med noe konkret, så hvor kommer påstandene egentlig fra?

Bedre fordøyelse?

At sitronvann skal hjelpe fordøyelsen er en veldig vanlig påstand. Jeg finner ingen artikler i pubmed(den største databasen for medisinsk forskning) på søket lemon juice+digestion som gir noen forklaring på at sitronvann skal «lette» fordøyelsen. Magesyren er allerede veldig sur, så hva effekten her skal gå ut på er jeg usikker på. (1)

Vann derimot! Det er helt klart bra for fordøyelsen! Så kanskje det viktigste er at du drikker nok vann i løpet av dagen?

Bedre immunforsvar?

Hvem vil ikke ha bedre immunforsvar! Det er jo sykt irriterende å være syk. Kanskje litt sitronvann kan være redningen?

Alle vitaminer og mineraler har viktige roller i kroppen, det er derfor vi må tilføre dem i kosten hver dag. Derfor kan man si at det og det vitaminet er viktig for den og den funksjonen i kroppen. Men spiser du nok frukt og grønt og andre sunne matvarer hver dag, er det ikke sikkert at et tilskudd på toppen gir for eksempel enda bedre immunforsvar.

Et systematisk review fra 2013 konkluderer med at noen kan ha nytte av vitamin C tilskudd for å bli fortere frisk fra forkjølelse(2). De mener også at siden dette er et trygt og billig tilskudd som personer som har hyppige forkjølelser kan prøve ut, for å se om det har en effekt for dem. Men dette er forsket veldig mye på, og resultatene er sprikende.

Slankende med sitronvann?

Nei. Det skjer ikke noe magisk i kroppen som gjør at den forbrenner masse fett bare av litt sitron i vann. Pektin trekkes gjerne frem som et slankende fiber og det finner du riktignok i sitron. Men i litt sitronjuice i vann er det ikke nok pektin til å ha et særlig stort utslag på metthet og vekt. Vil du ned i vekt kan du like gjerne begynne dagen med et glass vanlig vann, te eller kaffe.

Gjør det kroppen din basisk?
Myten om at kroppene våre er sure og trenger spesielle matvarer for å bli mer basisk(mindre sur) vil B.A.R.E I.K.K.E D.Ø! Der er ikke egentlig mulig å tilbakevise denne myten med konkret forskning, fordi hele teorien er så far out at det bare ikke stemmer fysiologisk.

What’s all the fuss about then?

Ikke vet jeg hvorfor dette er blitt en motedrikk. Sitron inneholder helt klart masse bra næringsstoffer, men jeg vil heller anbefale å spise en appelsin. Da blir du litt mett av fiberet i frukten samtidig som du også får i deg alle næringsstoffene. Det får du sannsynligvis ikke når bare bruker juicen fra sitronen.

OBS! Sur mat som frukt og juice kan skade tennene dine på samme måte som brus. Særlig hvis du drikker sitronvann for så å pusse tennene rett etterpå, da sprer du syren over hele munnen. Skal du drikke sitronvann bør du derfor definitivt bruke sugerør, eller skylle munnen godt med vann før tannpuss.

Kilder:
1. Kliniske ernæringsfysiologer hos lommelegen om sitronvann, 2016
2. Hemilä H1, Chalker E, Vitamin C for preventing and treating the common cold, Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;(1):CD000980.

Innlegget er hentet fra Mari Eskerud sin blogg Eskerud ernæring.