Foto: Tine Poppe (Fra boken "Tren deg sprek, spis deg slank")

Dette året ble innledet med en skje tran.

cathrine og lise
Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh.

Litt fordi jeg lenge har hatt litt halvdårlig samvittighet fordi jeg anbefaler alle å ta tran men glemmer det selv, men mest fordi min mann som har tatt tran hver dag i 40 år, sto på kjøkkenet den 1. januar og helte i seg en stor skje med tran. Det ble liksom en naturlig start på mitt nye og bedre omega-3 liv.

På tide å følge mine egne råd

Jeg spurte en gang professor Rune Blomhoff, ekspert på antioksidanter, om han tar tilskudd av vitaminer og andre antioksidanter. Det gjorde han ikke. Det eneste han tok var tran. De andre næringsstoffene fikk han i seg ved å ha et sunt kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker.

Frukt og grønt er mat som er stappfull av antioksidanter, fiber, vitaminer og mineraler, men som de fleste av oss spiser for lite av. Isteden velger mange å helle innpå med piller og kosttilskudd som aldri vil komme opp mot det å få i seg disse næringsstoffene naturlig gjennom maten. En del undersøkelser tyder dessuten på at slike kosttilskudd kan være direkte helseskadelig.

Mitt mål for 2012 er derfor å spise enda mer frukt, bær og grønnsaker, og prøve å ta min daglige skje med tran. Og når jeg først skal ta tran, kliner jeg til med den typen som har ekstra mye omega-3 i seg. Denne fettsyren gjør så mye bra for kropp og helse at jeg egentlig er ganske dum som i perioder sluntrer unna den daglige trandosen.

Fine små mål

Januar er tiden for å starte litt på nytt, noe som er bra! Mange rynker på nesen over nyttårsforsetter, men jeg syns egentlig det er en fin ting. Vel og merke hvis man ikke setter seg altfor store og altfor urealistiske mål. Som å trene hver dag, gå ned 10 kilo på 3 uker, eller aldri spise annet enn sunn mat.

Sånne forsetter er verken realistiske eller særlig morsomme. Små gjennomførbare mål er derimot noe jeg liker. Det beste med slike mål er at de er mulige å oppnå, slik at vi kan gi oss et velfortjent klapp på skulderen når målet er nådd. Mye lurere, og veldig mye mer motiverende enn å sette seg et altfor stort mål som etter kort tid vil misslykkes. En annen fin ting med små gjennomførbare mål, er at de ikke behøver å settes i januar. Små mål for hvordan vi kan bli flinkere, snillere, sunnere og bedre kan vi sette oss hele året. Jeg tenker at det å sette seg slike mål er litt av det livet handler om. å hele tiden utvikle seg videre mot noe bedre.

Lys, luft, søvn

I romjulen fikk jeg meg en deilig tur i sol og frisk luft. Der og da bestemte jeg meg for at det er særlig tre ting jeg har lyst til å få litt mer av i tiden som kommer: Lys, luft og søvn. Helt elementære behov, men veldig lett å nedprioritere i en travel hverdag. Etter en deilig juleferie med ekstra søvn, er det ikke vanskelig å både se og føle at søvn er viktig for humør og helse. Det samme er lys og luft. Det er ingenting som gir mer overskudd enn en skikkelig tur eller treningsøkt utendørs. Så dette skal det bli mer av i året som kommer. Nok noen små, men gjennomførbare målsetninger.