Hjemmelagde fiskepinner er verken linjeformet eller oransje, men de er knallgode og sunne. Foto: Lise von Krogh

Hjemmelagde fiskepinner er mye sunnere og smaker bedre enn kjøpte.

Disse er rett og slett kjempegode og beregninger viser store forskjeller i næringsinnholdet mellom kjøpte og hjemmelagde.

Jeg kjøper aldri fiskepinner. Ikke fordi jeg er en bedrevitende ernæringsfysiolog (jo, kanskje litt), men mest av alt fordi jeg ikke synes de er noe gode. Når du lager du fiskepinnene selv, av god torsk eller annen hvit fisk og andre gode ingredienser smaker det bedre. Dette er hverdagsmat du kan servere med ren samvittighet. Dessuten er det enkel mat å lage.

Men, nok om den gode smaken det er nemlig en hel del å si om fiskepinner rent ernæringsmessig,

Mindre mat for penga

Og med mat mener jeg andel fisk. Kjøpte fiskepinner inneholder rundt 60 % fisk. Lager du dem selv kommer du opp i rundt 70 % – og mer dersom du brukter store fiskebiter. Jo mer fisk, desto mer protein.

Kjøpte fiskepinner er gjerne forfritert. Dette gjør noen med næringsinnholdet. Det øker andelen fett. Type fett avhenger derimot av hvordan de er fritert.

Mer næring i hjemmelagdefiskepinner

Hva slags panering som brukes påvirker karbohydratinnholdet i stor grad. Kjøpte fiskepinner inneholder mer karbohydrater enn hjemmelagde, men det i seg selv trenger ikke være så negativt. Det som har noe å si er hva slags kilde til karbohydrater er benyttet.

I kjøpte fiskepinner er det normalt stivelse og hvetemel – raffinerte karbohydrater med mindre andel fiber og øvrige næringsstoff. I mine hjemmelagde fiskepinner brukte jeg grovbrød, grov sammalt hvetemel og mandelmel. Dette øker fiberinnholdet og næringsinnholdet. Det er faktisk under halvparten så mye karbohydrater i de hjemmelagde, men over dobbelt så mye fiber.

For å illustrere dette tydeligere og for å vise at jeg ikke kaster rundt meg med påstander, har jeg lagt inn dagens oppskrift i programmet Mat på data og sammenlignet den med standard fiskepinner. Ettersom jeg tilberedte mine fiskepinner i stekeovnen og ikke i fett i stekepannen ble disse sammenlignet med forfriterte, men ikke ferdigstekte kjøpefiskepinner. I tabellen kan du selv sammenligne en porsjon (fire fiskepinner á 25 gram).

Blogginnlegget er fra bloggen til Lise von Krogh. Her finner du også oppskriften på de hjemmelagde fiskepinnene på bildet.