Foto: Cathrine Borchsenius

Hvert år på denne tiden, blir jeg bedt om å tipse om et sunt påskeegg.

I år har jeg gjort en sak sammen med NTB, men saken ble kanskje ikke helt slik de hadde tenkt seg da de tok kontakt. De trodde nok at ernæringsfysiologen skulle tipse om påskeegg fullt av aprikoser, hjemmelaget marsipan og sjokolade med minst 80 % kakao. Men der tok de feil!

For hvem er det som vil ha et slikt påskeegg? Ikke jeg, og ihvertfall ikke barna mine.

Jeg har et tips som gjør at påskeeggene kan bli litt «sunnere», nemlig å fylle dem med godteri som tar stor plass enten fordi det er mye luft i selve godteriet, eller fordi det er mye embalasje, kanskje til og med leker. Kinderegg, skumgodteri, godterifløyter med 2 mm kjærlighet og resten plastfløyte, er eksempler på påskegodt som fyller bra opp i egget.

Et annet tips som har funket frem til nå, men som kanskje blir vanskeligere ettersom barna blir større, er å gi påskegget på påskeaften (når det likevel er lørdag), la barna spise en del, og så «passe på» egget til neste lørdag når det kan tas frem igjen. Jada, her kommer nok ernæringsfysiologen frem i meg, men frem til nå har barna faktisk syns at det har vært helt greit.

Det siste tipset er å kjøpe et påskeegg som ikke er altfor stort. Ikke et av de helt minste, men et egg som har plass til en del men ikke tonnevis med godteri.

Jeg tenker at det er påske en gang i året, og at det faktisk ikke er så veldig viktig hva som er i påskegget. Det som er vel så viktig er hva man spiser ellers i året, og kanskje også ellers i påsken. Hvis det dras frem marsipanegg og snop hver kveld, er det mye «verre», enn at det er litt ekstra snop i påskeegget.

Ps: Egget på bildet fikk jeg av journalisten som tok det med som et eksempel på «usunt påskeegg». Jeg elsker jo smågodt selv, særlig alt som er seigt, surt og salt. Så hvis jeg skulle valgt et egg til meg selv, måtte det vært ett som dette. Til journalistens store forundring;-)

Dette er et innlegg fra bloggen til Cathrine Borchsenius: Brahverdag.no