Foto: Lise von Krogh

Velg riktig mel om du vil ha mest fiber i baksten.

Jeg er varedeklarasjonsnerd! Jeg synes det er interessant å lese hva maten inneholder og hvilket produkt som er best. Jeg bruker litt tid på å lese bakpå pakken før jeg kjøper den. Om noen spør meg hva jeg synes om en matvare, for uten om smaken, trenger jeg å studere den nærmere. Jeg leser ingrediensliste og næringstabellen samt annen relevant matmerking. Det er nemlig ikke alltid slik at inviterende illustrasjoner eller slagord viser hva som er det sunneste valget blant produktene i butikken.

Ingredienslisten

Ved å lese ingredienslisten kan du få vite hvilket produkt som inneholder mest fisk, kjøtt, helkorn, grønnsaker, hva slags fett som brukes, mengden sukker eller om sukker er tilsatt, om det inngår smaksforsterkere, fargestoffer, søtstoffer og mye mer som forteller om produktets kvalitet.

Næringstabellen

Næringstabellen bruker jeg til å sammenligne den mot tilsvarende produkter. Hvilket produkt gir meg mest protein, fiber, mindre sukker og salt og hvordan fettsyresammensetningen er. Dette er selvsagt en øvelse som krever trening, men det er svært nyttig om du vil bli bedre kjent med ditt eget kosthold.

Eksempel: Byggmel

Når det kommer til mel, vil jeg alltid velge det melet med mest fiber. I helgen lagde jeg byggbrød. I dette bruker jeg alltid melet med mest fiber. Det er nemlig stor forskjell i fiberinnhold mellom byggmelproduktene i butikken. Møllerens byggmel er siktet byggmel og har lavere fiberprosent (7,6 %) enn Regals byggmel som inneholder hele 12 % fiber. Lett valg!

Næringstabellen og ingredienslisten danner også grunnlaget for tester vi gjør på bramat. Sjekk for eksempel Bramat tester brødmikser

Oppskriften på Eltefritt, fiberrikt byggbrød som du ser på bildet, finner du på bloggen Lise von Krogh - enkelt, sunt og godt