Foto: Lise von Krogh

Denne deilige suppen har baconsmak, men næring fra linser. Ingen matbløff!

Denne suppen kunne aldri blitt solgt under navnet baconsuppe. I alle fall ikke om jeg hadde vært en ærlig produsent. Til det inneholder den alt for lite bacon.

0-100 % matbløff!

Suppen minner meg om en rapport Forbrukerrådet kom med i fjor under tittelen Vet vi hva vi spiser?, hvor de blant annet fant “kjøttkaker” med kun 48 % kjøtt, “kjøttpølser” med kun 57 % kjøtt og “lammepølse” med så lite som 34 % lammekjøtt (og 34 % kjøtt av storfe og svin). Sistnevnte ble faktisk forsvart av produsenten med at lam smaker så pass sterkt at en høyere andel lam vil gå på bekostning av smaken – dvs. færre ville like produktet slik jeg tolker det.

Suppen min smaker bacon, men det er kanskje ikke mer enn 10-15 % bacon i den. Kjøtt og kjøttvarer gir lett smak fra seg slik at du faktisk kan klare deg med mindre kjøtt i retten. Det betyr ikke at jeg forsvarer produsenter som putter mindre kjøtt i produktene sine, tvert i mot. I disse tilfellene består resten av produktet av fyllstoffer som stivelse, vann, melk m.m. Stivelse øker ikke kvaliteten på produktet tvert i mot. Det gjør produktet mindre næringstett. Melk er ikke det verste du kan putte i, men du forringer likevel kjøtt som en god jernkilde.

Derimot kan jeg forsvare å redusere på kjøttet i en rett som dette. Fordi øvrige ingredienser er nemlig næringstette. Dette gjelder særlig hovedingrediensen som er puylinser. Linsene gjør faktisk at rettene blir enda sunnere. Et ankepunkt mot linser (og andre belgfrukter) er at de har lavere innhold av den essensielle aminosyren metionin og dermed ikke kan kalles en komplett proteinkilde. Men, når linser spises sammen med brød eller i dette tilfellet litt kjøtt, så komplementeres (utfylles) linsene og retten kan sies å være proteinrik.

Dersom du nå tenker at; hadde det ikke da vært bedre å ha i mer bacon som faktisk inneholder protein av en god kvalitet? Nei! Bacon har en høy andel mettet fett, det er saltet og røkt, samt at det som regel er konservert med natriumnitritt som kan være skadelig i større mengder. Linser derimot er fettfattige, fiberrike, proteinrike så fremt de spises sammen med andre proteinkilder, inneholder mye B-vitaminer særlig tiamin og folat, og ikke minst, de er svært rike på jern og andre mineraler og sporstoffer.

Les også Bramat tester bacon og Er røkt mat farlig?

På den andre siden, hvorfor ikke kutte ut baconet helt fra suppen? Jo, det er mulig, men da forsvinner litt av den gode smaken. Litt er bra, men ikke for mye. Jeg synes det er helt håpløst at vi nordmenn alltid skal vurdere kvaliteten på et måltid på hvor mye kjøtt det er på tallerkenen. Desto mer kjøtt, desto bedre. Lite kjøtt blir regnet som et dårlig måltid og en gjerrig kokk. For meg er det motsatt. Jo mer grønnsaker, belgfrukter og rotfrukter et måltid inneholder, jo bedre kvalitet. Dessuten blir retten billigere.

Resten av bacon-pakken kan du spise til lørdagsfrokosten sammen med litt eggerøre. Da får du faktisk to måltider ut av én bacon-pakke.

Innlegget er hentet fra bloggen Lise von Krogh-  Enkelt sunt og godt hvor du også finner oppskriften Ærlig linsesuppe med smak av bacon.

Om du likte det jeg skrev i dette blogginnlegget, anbefaler jeg deg også å lese Inspirert av sesongen – grønnsakssuppe med kjøttpølse og Når enden er god – oksehalssuppe.