Vanskelig å kåre en vinner, men magert er beste valget.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Har du noen gang lurt på hvilket bacon som er sunnest, eller gått ut ifra at alt bacon er usunt? Sannheten er at næringsinnholdet i de fleste bacon-produkter varierer over tid, slik at det faktisk er ganske utfordrende å vite hvilken type som et sunnest.
Men noen bacon er mye magrere enn de andre, og skiller seg derfor positivt ut.
Tre hovedgrupper av bacon
Bacon kan grovt inndeles i magert (mindre enn 10 % fett), mellomfeit (mellom 10-20 % fett) og vanlig feit bacon (mer enn 20 % fett). I den magreste gruppen finner vi bacon av svin, storfe og kalkun, mens feitere bacon kun er laget av svin.
Vekslende fettinnhold
Til tross for at mange produsenter deklarer fettinnholdet i sitt bacon, er dette kun veiledende eller grove gjennomsnittverdier. I virkeligheten kan hver bacontype ha et svært varierende fettinnhold fra produkt til produkt, gjerne 10 prosent variasjon. Av samme grunn er det like mange produsenter som faktisk ikke deklarerer næringsinnholdet.
Bacon er nemlig et produkt der både innholdet av fett og energi naturlig varierer mye. Når fettinnholdet går opp, synker protein- og vanninnholdet.
Saltinnholdet varierer med fettinnholdet
Når bacon saltes, vil ikke fettet ta til seg dette saltet. Det er kun kjøttet som tar til seg salt, med mindre saltlake sprøytes direkte inn i produktet. Velger du en type bacon med mye fett og lite kjøtt, får du dermed et bacon med mindre salt, enn om du velger en type med mye kjøtt som har tatt til seg mye salt.
Slik velger du bacon
Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier, fett og mettet fett. Du kan også prøve å se etter bacon med færre hvite striper. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det. Ulempen er at da kan du få et produkt som kan være litt saltere.
Kanskje er dette likevel en ide for deg som prøver å kutte ned på saltet. Mye av fettet på baconet smelter tross alt bort i stekepannen.
Det er også lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å spise mat som er ”røkt” med røykearoma (også kalt regenerert røyk eller flytende røyk) fremfor tradisjonell røyking. Metode for røyking kan ha en påvirking på kreftrisiko.
Les også: Er røkt mat farlig?
Å spise bacon en gang i blant er neppe skadelig, men dersom du har bacon på tallerkenen flere ganger i uken kan du med fordel velge det magreste og et med røykearoma.
Det er også bra å spise en grønn salat eller noen skiver paprika til måltidet. Grønnsaker virker nemlig kreftforebyggende.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. Det viste seg å være vanskelig å gjøre en god ernæringsmessig vurdering av produktene pga. naturlig variasjon av fett og protein og fordi saltinnholdet avhenger av disse to faktorene. Derfor er testen kun en oversikt og magre, mellomfete og vanlig fete bacon.
Næringstabellen inneholder en rekke verdier som står på pakningen og som vi har hentet fra produsentene, men disse er kun veiledende tall som ikke egner seg til å teste på.
Testresultater
Veiledende næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Salt, % | Kjøttinnhold, % |
Kalkunbacon røkt på flis | 414 | 99 | 19,4 | 1,1 | 1,9 | 0,6 | 2,9 | 87 |
Biffbacon okse | 429 | 102 | 15,9 | 0 | 2-5 | 0,8-2 | 1,4 | - |
Engelsk Filetbacon | 528 | 126 | 18 | 1 | 6 | - | - | 96 |
Gilde Go' og mager Bacon Røkt ytrefilet | 518 | 124 | 17 | 0,4 | 6 | 2,1 | 1,9 | 90 |
Spesialmodna Eldhusbacon | - | - | - | - | 10-15 | - | - | 100 |
Gilde XL Bacon Ekstra brede skiver | 893 | 215 | 16 | 0,7 | 16 | 5,7 | 2,3 | 89 |
Matmestern Bacon Lettrøkt, uten svor | 1106 | 267 | 15 | 0 | 23 | - | - | 95 |
Gilde Stjernebacon Den originale | 1246 | 301 | 14 | 0,5 | 27 | 9,7 | 2,3 | 96 |
Bacon med svor | 1283 | 307 | 12,1 | 0,3 | 28,5 | 11,7 | 2,4 | 97 |
Bøkerøkt tørrsaltet bacon | 1402 | 330 | 13,9 | 0 | 31,5 | - | - | - |
X-stra Bacon med svor | 1440 | 350 | 14 | 1 | 32 | 13 | 2,8 | 91 |
Coop bacon uten svor | 1440 | 350 | 14 | 1 | 32 | 13 | 2,8 | 91 |
Bacon i skiver | 1400 | 340 | 14 | 1 | 32 | - | - | 96 |
First Price bacon 3-pack | 1400 | 340 | 14 | 0 | 32 | 13 | 2 | 91 |
Gilde Skogs Bacon | 1432 | 347 | 12 | 0,4 | 33 | 12 | 2,355 | 89 |
Villmarksbacon | 1588 | 380 | 14 | 0 | 36 | 13 | - | - |
Jacobs Tørrsaltet bacon | 1580 | 385 | 14 | 0 | 37 | - | - | - |
Farmen Bacon med svor | 1629 | 394 | 14 | 0 | 37,6 | 11 | 2,8 | 93 |
Gilde Helsprøtt bacon skivet | 1644 | 398 | 14 | 0 | 38 | 13 | 0,684 | 103g for å lage 100g ferdig produkt |
Strynbacon | - | - | - | - | - | - | 2,4 | 96 |
Fjordbacon | - | - | - | - | - | - | 2,4 | 97 |