Foto: Erik Helgeneset

Vanskelig å kåre en vinner, men magert er beste valget.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Har du noen gang lurt på hvilket bacon som er sunnest, eller gått ut ifra at alt bacon er usunt? Sannheten er at næringsinnholdet i de fleste bacon-produkter varierer over tid, slik at det faktisk er ganske utfordrende å vite hvilken type som et sunnest.

Men noen bacon er mye magrere enn de andre, og skiller seg derfor positivt ut.

Tre hovedgrupper av bacon

Bacon kan grovt inndeles i magert (mindre enn 10 % fett), mellomfeit (mellom 10-20 % fett) og vanlig feit bacon (mer enn 20 % fett). I den magreste gruppen finner vi bacon av svin, storfe og kalkun, mens feitere bacon kun er laget av svin.

Vekslende fettinnhold

Til tross for at mange produsenter deklarer fettinnholdet i sitt bacon, er dette kun veiledende eller grove gjennomsnittverdier. I virkeligheten kan hver bacontype ha et svært varierende fettinnhold fra produkt til produkt, gjerne 10 prosent variasjon. Av samme grunn er det like mange produsenter som faktisk ikke deklarerer næringsinnholdet.

Bacon er nemlig et produkt der både innholdet av fett og energi naturlig varierer mye. Når fettinnholdet går opp, synker protein- og vanninnholdet.

Saltinnholdet varierer med fettinnholdet

Når bacon saltes, vil ikke fettet ta til seg dette saltet. Det er kun kjøttet som tar til seg salt, med mindre saltlake sprøytes direkte inn i produktet. Velger du en type bacon med mye fett og lite kjøtt, får du dermed et bacon med mindre salt, enn om du velger en type med mye kjøtt som har tatt til seg mye salt.

Slik velger du bacon

Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier, fett og mettet fett. Du kan også prøve å se etter bacon med færre hvite striper. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det. Ulempen er at da kan du få et produkt som kan være litt saltere.

Kanskje er dette likevel en ide for deg som prøver å kutte ned på saltet. Mye av fettet på baconet smelter tross alt bort i stekepannen.

Det er også lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å spise mat som er ”røkt” med røykearoma (også kalt regenerert røyk eller flytende røyk) fremfor tradisjonell røyking. Metode for røyking kan ha en påvirking på kreftrisiko.

Les også: Er røkt mat farlig?

Å spise bacon en gang i blant er neppe skadelig, men dersom du har bacon på tallerkenen flere ganger i uken kan du med fordel velge det magreste og et med røykearoma.

Det er også bra å spise en grønn salat eller noen skiver paprika til måltidet. Grønnsaker virker nemlig kreftforebyggende.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. Det viste seg å være vanskelig å gjøre en god ernæringsmessig vurdering av produktene pga. naturlig variasjon av fett og protein og fordi saltinnholdet avhenger av disse to faktorene. Derfor er testen kun en oversikt og magre, mellomfete og vanlig fete bacon.

Næringstabellen inneholder en rekke verdier som står på pakningen og som vi har hentet fra produsentene, men disse er kun veiledende tall som ikke egner seg til å teste på.

Testresultater

 bjerke-kalkunbacon

Kalkunbacon røkt på flis

Magert bacon på kalkun. Røkt på flis.

terning5

Energi: 414 kJ (99 kcal)
Protein: 19,4 g
Karbohydrat: 1,1 g
Fett: 1,9 g
Mettet fett: 0,6 g
Salt: 2,9 %
Kjøttinnhold: 87 %
Produsent: Bjerke AS

 bjerke-biffbacon_okse

Biffbacon okse

Magert bacon på storfe. Røkt på flis.

terning5

Energi: 429 kJ (102 kcal)
Protein: 15,9 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 2-5 g
Mettet fett: 0,8-2 g
Salt: 1,4 %
Kjøttinnhold: - %
Produsent: Bjerke AS

 finsbraten-engelsk_filetbacon

Engelsk Filetbacon

Magert bacon på svin. Røykaroma.

terning5

Energi: 528 kJ (126 kcal)
Protein: 18 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 6 g
Mettet fett: - g
Salt: - %
Kjøttinnhold: 96 %
Produsent: Finsbråten AS

 gilde-go_og_mager_bacon

Gilde Go' og mager Bacon Røkt ytrefilet

Magert bacon på svin. Røykaroma.

terning5

Energi: 518 kJ (124 kcal)
Protein: 17 g
Karbohydrat: 0,4 g
Fett: 6 g
Mettet fett: 2,1 g
Salt: 1,9 %
Kjøttinnhold: 90 %
Produsent: Nortura SA

 vossakjott-spesialmodna_eldhusbacon

Spesialmodna Eldhusbacon

Medium magert bacon på svin. Røkt på spon.

terning4

Energi: - kJ (- kcal)
Protein: - g
Karbohydrat: - g
Fett: 10-15 g
Mettet fett: - g
Salt: - %
Kjøttinnhold: 100 %
Produsent: Vossakjøtt AS

 gilde-xl_bacon

Gilde XL Bacon Ekstra brede skiver

Medium magert bacon på svin. Røyk aroma

terning4

Energi: 893 kJ (215 kcal)
Protein: 16 g
Karbohydrat: 0,7 g
Fett: 16 g
Mettet fett: 5,7 g
Salt: 2,3 %
Kjøttinnhold: 89 %
Produsent: Nortura SA

 matmesteren-bacon

Matmestern Bacon Lettrøkt, uten svor

Vanlig bacon av svin. Lettrøkt.

terning3

Energi: 1106 kJ (267 kcal)
Protein: 15 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 23 g
Mettet fett: - g
Salt: - %
Kjøttinnhold: 95 %
Produsent: Ica Norge AS

 gilde-stjernebacon

Gilde Stjernebacon Den originale

Vanlig bacon av svin. Røykaroma.

terning3

Energi: 1246 kJ (301 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0,5 g
Fett: 27 g
Mettet fett: 9,7 g
Salt: 2,3 %
Kjøttinnhold: 96 %
Produsent: Nortura SA

 rema1000-bacon_med_svor

Bacon med svor

Vanlig bacon av svin. Lettrøkt på treflis.

terning3

Energi: 1283 kJ (307 kcal)
Protein: 12,1 g
Karbohydrat: 0,3 g
Fett: 28,5 g
Mettet fett: 11,7 g
Salt: 2,4 %
Kjøttinnhold: 97 %
Produsent: Rema 1000

 finsbraten-torrsaltet_bacon

Bøkerøkt tørrsaltet bacon

Vanlig bacon av svin. Lettrøkt.

terning3

Energi: 1402 kJ (330 kcal)
Protein: 13,9 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 31,5 g
Mettet fett: - g
Salt: - %
Kjøttinnhold: - %
Produsent: Finsbråten

 xtra-bacon_med_svor

X-stra Bacon med svor

Vanlig bacon av svin. Røykolje.

terning3

Energi: 1440 kJ (350 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 32 g
Mettet fett: 13 g
Salt: 2,8 %
Kjøttinnhold: 91 %
Produsent: Coop Norge Handel av Fatland Ølen AS

 coop-bacon_uten_svor

Coop bacon uten svor

Vanlig bacon av svin. Lettrøkt.

terning3

Energi: 1440 kJ (350 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 32 g
Mettet fett: 13 g
Salt: 2,8 %
Kjøttinnhold: 91 %
Produsent: Fatland AS

 finsbraten-bacon_i_skiver

Bacon i skiver

Vanlig bacon av svin. Røykaroma.

terning3

Energi: 1400 kJ (340 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 32 g
Mettet fett: - g
Salt: - %
Kjøttinnhold: 96 %
Produsent: Finsbråten

 first_price-bacon

First Price bacon 3-pack

Vanlig bacon av svin. Flytende røyk.

terning3

Energi: 1400 kJ (340 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 32 g
Mettet fett: 13 g
Salt: 2 %
Kjøttinnhold: 91 %
Produsent: Unil AS

 gilde-skogs_bacon

Gilde Skogs Bacon

Vanlig bacon av svin. Røykaroma.

terning3

Energi: 1432 kJ (347 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 0,4 g
Fett: 33 g
Mettet fett: 12 g
Salt: 2,355 %
Kjøttinnhold: 89 %
Produsent: Nortura SA

 bjerke-villmarksbacon

Villmarksbacon

Vanlig bacon av svin. Ikke angitt om produktet er røkt.

terning3

Energi: 1588 kJ (380 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 36 g
Mettet fett: 13 g
Salt: - %
Kjøttinnhold: - %
Produsent: Bjerke AS

 jacob-torrsaltet_bacon

Jacobs Tørrsaltet bacon

Vanlig bacon av svin. Røkt.

terning3

Energi: 1580 kJ (385 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 37 g
Mettet fett: - g
Salt: - %
Kjøttinnhold: - %
Produsent: Unil AS

 farmen-bacon

Farmen Bacon med svor

Vanlig bacon av svin. Lettrøkt, røykaroma.

terning3

Energi: 1629 kJ (394 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 37,6 g
Mettet fett: 11 g
Salt: 2,8 %
Kjøttinnhold: 93 %
Produsent: Ica Norge AS

 gilde-helsprott_bacon

Gilde Helsprøtt bacon skivet

Vanlig bacon av svin. Røykaroma

terning3

Energi: 1644 kJ (398 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 38 g
Mettet fett: 13 g
Salt: 0,684 %
Kjøttinnhold: 103g for å lage 100g ferdig produkt %
Produsent: Nortura SA

 nordfjord-strynbacon

Strynbacon

Vanlig bacon av svin. Lettrøkt.

terning3

Energi: - kJ (- kcal)
Protein: - g
Karbohydrat: - g
Fett: - g
Mettet fett: - g
Salt: 2,4 %
Kjøttinnhold: 96 %
Produsent: Nordfjord Kjøtt AS

 nordfjord-fjordbacon

Fjordbacon

Vanlig bacon av svin. Lettrøkt.

terning3

Energi: - kJ (- kcal)
Protein: - g
Karbohydrat: - g
Fett: - g
Mettet fett: - g
Salt: 2,4 %
Kjøttinnhold: 97 %
Produsent: Nordfjord Kjøtt AS

Veiledende næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Fett, g Mettet fett, g Salt, % Kjøttinnhold, %
Kalkunbacon røkt på flis 414 99 19,4 1,1 1,9 0,6 2,9 87
Biffbacon okse 429 102 15,9 0 2-5 0,8-2 1,4 -
Engelsk Filetbacon 528 126 18 1 6 - - 96
Gilde Go' og mager Bacon Røkt ytrefilet 518 124 17 0,4 6 2,1 1,9 90
Spesialmodna Eldhusbacon - - - - 10-15 - - 100
Gilde XL Bacon Ekstra brede skiver 893 215 16 0,7 16 5,7 2,3 89
Matmestern Bacon Lettrøkt, uten svor 1106 267 15 0 23 - - 95
Gilde Stjernebacon Den originale 1246 301 14 0,5 27 9,7 2,3 96
Bacon med svor 1283 307 12,1 0,3 28,5 11,7 2,4 97
Bøkerøkt tørrsaltet bacon 1402 330 13,9 0 31,5 - - -
X-stra Bacon med svor 1440 350 14 1 32 13 2,8 91
Coop bacon uten svor 1440 350 14 1 32 13 2,8 91
Bacon i skiver 1400 340 14 1 32 - - 96
First Price bacon 3-pack 1400 340 14 0 32 13 2 91
Gilde Skogs Bacon 1432 347 12 0,4 33 12 2,355 89
Villmarksbacon 1588 380 14 0 36 13 - -
Jacobs Tørrsaltet bacon 1580 385 14 0 37 - - -
Farmen Bacon med svor 1629 394 14 0 37,6 11 2,8 93
Gilde Helsprøtt bacon skivet 1644 398 14 0 38 13 0,684 103g for å lage 100g ferdig produkt
Strynbacon - - - - - - 2,4 96
Fjordbacon - - - - - - 2,4 97
Foto: Erik Helgeneset