Foto Cathrine Borchsenius

Dette er min favorittversjon av hjemmebakte knekkebrød.

Massevis av valnøtter, og gresskarfrø istedenfor solsikkefrø som det er i en del andre knekkebrødoppskrifter.

Familien min elsker hjemmebakte knekkebrød, så mye at hvis vi alltid skal ha knekkebrød i huset må jeg: 1. Bake minst to ganger i uken, og 2. Se mannen min strengt inn i øynene og si at det er maks lov til å spise 3 knekkebrød per måltid. Det funker sånn rimelig greit.

Denne oppskriften er min egen variant av Mimmis knekkebrød der jeg bruker mer valnøtter, og litt mer frø, og der jeg har byttet ut solsikkefrø med gresskarfrø.

Grunnen til at jeg heller bruker gresskarfrø, er at solsikkefrø inneholder nokså mye kadmium. Egentlig er jo solsikkefrø sunt, og blant annet en god kilde til protein, flerumettet fett, vitamin E, og massevis av mineraler. Men, det norske mattilsynet råder oss likevel til å begrense inntaket av solsikkefrø fordi de inneholder mye kadmium, et tungmetall som blant annet er kreftfremkallende.

Det er absolutt ikke farlig å spise litt solsikkefrø, for eksempel i brød, men med tanke på hvor mange hjemmebakte knekkebrød jeg og familien kan klare å sette til livs i løpet av en uke, har jeg vurdert det slik at jeg bytter ut solsikkefrø med gresskarfrø. Og så har jeg puttet i ekstra mye valnøtter fordi det er noe av det beste jeg vet.

Knekkebrødene er superenkle å lage, men trenger litt tid i ovnen for å tørke så de blir skikkelig sprø og gode. Ikke noe problem for meg som har hjemmekontor, men ellers kan det jo være en ide å lage på ettermiddagen eller i helgene.

Knekkebrød med valnøtter

  • 2 dl linfrø
  • 3 dl valnøtter
  • 2 dl gresskarfrø
  • 1 dl kli
  • 2 dl seamfrø
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl rug sammalt grov
  • 1 ss honning
  • 6 dl vann
  • salt

Finhakk valnøttene, og hakk gjerne gresskarfrøene litt også. Rør ut honningen i litt varmt vann, og ha i mer vann slik at det blir 7 dl til sammen. Bland sammen alt av mel, nøtter og frø, ha i en liten klype salt, og bland deretter nedi honningvannet.

Ta bakepapir på to stekebrett, fordel deigen på de to brettene, og smør utover med slikkepott.

Stek begge brettene i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Ta dem ut, skjær deigen i ruter til passelig store knekkebrød, og sett dem inn i ovnen igjen i ca. 35 minutter. Hvis du husker det, kan du godt bytte halvveis slik at de som står øverst settes nederst i ovnen og omvendt.

Ta ut brettene, ta knekkebrødene forsiktig løs og legg dem på en rist. Hvis du ikke har to rister, kan du godt legge halvparten av knekkebrødene på en stekeplate uten stekepapir. Sett begge brettene inn i ovnen på ca. 80 grader med en liten gløtt på ovnsdøren. Der skal de stå i 2, gjerne 3 timer. Hvis de ikke er sprø, la dem stå enda litt lengre. Ta dem ut, avkjøl på rist, og oppbevar i en lufttett boks.

Innlegget er hentet fra Cathrine Borchsenius sin blogg www.brahverdag.no