Foto: Thinkstock

Gi deg selv litt tid til å komme inn i sunne vaner.

Jeg er en jente på 25 år som alltid har slitt litt med å holde vekten, men som klarer å holde en grei vekt så lenge jeg er strukturert mht mat og trening. Jeg skulle gjerne veid 7-8 kilo mindre, men har vel innsett at min kropp ikke er laget for det. 

Problemet mitt er når jeg kommer ut av de gode vanene slik som nå i julen. De siste to ukene har jeg ikke trent i det hele tatt, og har spist alt jeg har hatt lyst på. Det skal sies at jeg er fryktelig glad i både julemat, kaker, marsipan og alle godsakene som hører julen til.

Jeg vet at jeg så fort som mulig bør komme meg tilbake til sunnere vaner, men sliter litt med motivasjonen. Vet ikke engang om jeg orker tanken på å gå på vekten for å se hvor mye jeg har lagt på meg den siste tiden. Har du noen tips til hvordan jeg rimelig raskt kan klare å gå ned de kiloene jeg har lagt på meg den siste tiden? Regner med at det er et sted mellom 3 og 5 kilo.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål som jeg tror gjelder mange på akkurat denne tiden! Jeg syns det høres ut som du egentlig har et veldig greit forhold til din egen kropp og vekt, og at du egentlig vet hva som skal til for at du klarer å holde vekten stabil. Mitt først tips til deg, er at du ikke går på vekten ettersom det er noe du kvier deg for. Du kjenner jo fort nok på klærne når du begynner å komme deg tilbake til den vekten du ønsker. Først da kan du ta deg en tur på vekten. Det kan ofte være vel så motiverende.

Jeg syns du skal gi deg selv litt tid, og bruke ukene etter nyttår til å komme tilbake til dine gamle gode vaner. På sikt har det jo ingenting å si om du bruker litt flere uker på å gå ned de kiloene du ønsker. Dessuten er det mye enklere hvis du lar vektreduksjonen gå litt rolig.

Bruk tiden frem til nyttår til å tenke ut hva slags kosthold som må til for at du skal klare å gå ned i vekt. Kanskje er det ting du ønsker å innføre som du ikke har gjort tidligere, men som kan gjøre det enda enklere for deg å gå ned de kiloene du ønsker.

Innfør gradvis de nye vanene i ukene etter nyttår. Når du er klar for det, begynner du å trene. Først litt, og etter hvert like mye som du gjorde tidligere.

Jeg tror egentlig at det ikke er mer som skal til!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius