Foto: Lise von Krogh.

Hvor mye jod er det i tilfelle i en dagsdose med tran?

Finner ikke denne informasjonen noe sted. Hilsen Elin


Ernæringsfysiolog, Lise von Krogh, svarer:

Lise von Krogh
Lise von Krogh er utdannet ernæringsbiolog (Cand.scient) fra Universitet i Bergen med fokus på forebyggende ernæring. Lise er en av kreftene bak bramat.no. Lise er en dyktig og etterspurt foredragsholder og foreleser fast for ernæringsstudentene på Høyskolen Kristiania. Lise jobber som konsulent innen ernæring for næringsmiddelindustrien og næringslivet og er en hyppig brukt fagkilde i pressen. Hun matblogger på Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt (lisevonkrogh.wordpress.com) og har har egen grønnsaksåker og holder kaniner og bier på et småbrukt langt inni skogen i Hurdal.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tran er et kosttilskudd som inneholder de verdifulle omega-3-fettsyrene, EPA og DHA. Tran er også en kilde til de fettløselige vitaminene A, D og E. Nivået av omega-3-fettsyrer, vitamin A, D og E er så godt at det har en helse- og ernæringsmessig betydning for oss.

For at et næringsstoff i et kosttilskudd skal ha ernæringsmessig betydning, må nivået ligge innen for kravene til døgndose i kosttilskuddforskriften(se tabell). Dersom næringsstoffet ligger under minimumskravet for døgndose, så kan ikke produsenten deklarere næringsstoffer til tross for at produktet inneholder vitaminet eller mineralet.

Dette er tilfellet for jod. Fisk og sjømat er en av de beste jodkildene våre, men mest jod bidrar melk og melkeprodukter med. Når tran utvinnes fra torskeleveren, så følger det med jod, men nivået er ikke høyt nok til at det kan deklareres på flasken. I følge analyser fra norske tranprodusenter er innholdet under 10 µg til maksimalt 30 µg per døgndose, dvs. 1 ts tran (5 ml).

Næringsstoff Minimumsinnhold pr. anbefalt døgndose Maksimumsinnhold pr. anbefalt døgndose Anbefalt daglig inntak for kvinner og menn 5 ml tran
Vitamin A, µg RE 200 1500 700/900 250
Vitamin D, µg 1 10 10 10
Vitamin E, mg-α-TE 3 30 8/10 10
Jod, µg 40 225 150 <10-30

Det betyr at tar du tran daglig, så vil du få i deg litt jod, men dette utgjør kun 6-20 % av det anbefalte inntaket. Derfor vil vanlig sjømat og melkeprodukter være langt bedre kilder til jod enn tran.

Kilder:
  • Nordic Nutrition Recommendations, Nord 2013:009, Nordic Council of Ministers 2013
  • FOR 2004-05-20 nr 755: Forskrift om kosttilskudd