Foto: Egil Nordlien

Tips til sunne frokoster og riktig sammensatte måltider. 

Hei, er det mulig å få en del eksempler på gode sunne frokoster, også noen eksempler på generelle måltider? Ikke tenk på mengder, men gode sammensetninger.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

En sunn frokost bør inneholde en del fiber, ettersom fiber både metter godt, er bra for fordøyelsen, og virker positivt inn på blodsukkeret. Fiber til frokost gjør at du får et stabilt blodsukker, ikke bare rett etter frokost, men også resten av dagen. Derfor er det lurt å velge grovt knekkebrød, frokostblanding med mye fiber og lite sukker, havregryn, eller grovt brød til frokost. 

Siden protein metter godt, og det har vist seg å være gunstig å få i seg protein til hvert måltid, er det lurt å bruke pålegg som egg, makrell i tomat, magert kjøttpålegg og/eller ost. Og gjerne et glass melk eller en kaffe latte, fordi melk også er en fin kilde til protein. 

En smoothie med masse bær (gjerne frosne), mager kesam, og litt melk eller fruktjuice, og gjerne litt kli for å øke fiberinnholdet, er også et fint alternativ til frokost for de som ikke orker så mye. 

Når det gjelder de andre måltidene du spiser i løpet av dagen, så er det altså slik at det er lurt å få i seg protein til hvert måltid. Det gjelder særlig deg som ønsker å bygge muskler. Protein får du fra kjøtt, fisk, kylling, egg, melkeprodukter og belgfrukter. Grønnsaker er noe de aller fleste av oss spiser for lite av, så det bør du alltid spise til middag og gjerne til andre måltider også. Og så er det "karbohydratdelen" altså ris, pasta, brød, eller potet, der du alltid bør velge fullkornvariantene der det er mulig. 

Ønsker du å gå ned i vekt, kan det være lurt å øke inntaket av grønnsaker og evt. også kjøtt/fisk/kylling, og kutte litt ned på inntaket av ris, pasta, brød og potet. 

Ellers er det mange gode tips til måltider i Guttas slankemeny her på Bramat.no. Disse måltidene passer godt for deg som ikke ønsker å gå ned i vekt også. 

Beste hilsen Cathrine Borchsenius