Foto: Thinkstock

Start neste år med en slankere kropp.

Hei!

Jeg er en kvinne på 45 år som veier 75 kilo og er 1,65 m høy. De siste 10 årene har jeg veid mer enn jeg ønsker, og har lyst til å gå ned minst 10 kilo. Som regel pleier jeg å legge på meg litt i juletiden, men i år har jeg bestemt meg for å være ekstra flink i førjulstiden og julen, slik at jeg ikke starter nyåret med enda flere kilo. Jeg har lyst til å prøve å gå ned 5 kilo før 2015, og lurer på om du har noen tips til hvordan jeg skal klare dette?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Med en vekt på 75 kilo og høyde på 1,65 m, har du en BMI på 27,6, og veier altså for mye. Jeg syns det er et fint mål å gå ned 10 kilo på sikt, og jeg tror også at du fint kan klare minus 5 kilo før 2015 hvis du virkelig bestemmer deg! Da har du 7 uker på deg, noe som tilsier at du skal gå ned litt over et halvt kilo per uke, noe som er helt perfekt!

Siden jeg ikke vet noen ting om hvordan du lever, hva du spiser og hvor mye du beveger deg, kan jeg bare gi deg generelle tips og råd. Men, det første rådet jeg vil gi deg, er å tenke nøye etter hva du selv tror er årsaken til at du veier for mye. Har du vaner/uvaner som har gjort at vekten stadig har økt, og hva tror du selv må til for at du skal snu denne trenden og heller gå nedover i vekt?

Noe som er helt essensielt ved en vektreduksjon, er at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker. Du må rett og slett ha et visst regnskap i bakhodet over hvor mye du spiser i forhold til hvor mye du beveger deg. Jo mer du beveger deg, jo mer kan du tillate deg å spise.

Skal man ned i vekt, er kostholdet nesten viktigere enn treningen. Men, trening gir overskudd, regulerer sult/metthetsfølelsen, og gir et stabilt blodsukker, noe som gjør det lettere å gå ned i vekt. Dessuten vil trening også øke forbrenningen, og motvirke tap av muskler, noe som også gjør det enklere å gå ned i vekt og bli der.

Når det gjelder kostholdet, så vil jeg råde deg til å velge grovt knekkebrød eller svært grovt brød fremfor andre brødtyper, og gjerne begrense inntaket av brød generelt. Øk heller inntaket av grønnsaker, frukt, bær og mager proteinrik mat som magre melkeprodukter, fisk, og magert kjøtt. Spis gjerne det jeg kaller for et grovkarbokosthold.

Begrens inntaket av raske karbohydrater, unn deg selvfølgelig søtsaker innimellom, men ikke altfor ofte og altfor mye av gangen. Spis gjerne hver 3-4 time slik at du holder et jevnt blodsukker, da unngår du søtsug og overspising.

Hvis du trenger mer tips og drahjelp, så starter vi et eget 8 ukers kurs i januar (www.sunnogsprek.no), som du kan melde deg på allerede i desember.

Lykke til videre!