Foto: Thinkstock

Ned 17 kilo i løpet av et år. 

Hei, jeg er en jente på 15 år og som sliter med vekta mi. Jeg veier 87kg og føler at det er alt for mye. Jeg har som mål å gå ned en del kilo, og har tenkt at om man skal gå ned i vekt er det greit å ha et mål. Så jeg har tenkt at i løpet av dette året vil jeg ha gått ned helst 17 kg så jeg vil veie 70kg. Jeg føler at 70 kg fortsatt er mye, men beinbygningen min er ganske stor og tung, og da vil jeg mest sannsynligvis bli kvitt muffin-magen min..jeg snakket med mamma om målene mine og hun syntes 17 kg er alt for mye. Hun foreslo at jeg burde ha 5kg som mål ut året, men det er alt for lite! Hva syntes du? Er 17 kilo for mye? Er 5kg er bra mål om jeg vil gå mer ned i vekt? Vær så snill og svar, jeg vil sette et realistisk mål som jeg kan klare.. og jeg har begynt å trene på treningsstudio, gjør styrke på rommet mitt og går turer i blandt. Kostholdet mitt er helt vanlig og jeg lever relativt sunt.

Hilsen usikker overvektig jente..


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Det er vanskelig å si noe om hvor overvektig du er siden du ikke forteller hvor høy du er, men med 87 kilo så veier du nok for mye. Det er fint at du har bestemt deg for at du skal gå ned i vekt, men når det kommer til hva slags mål du skal sette deg så er det også litt vanskelig å gi råd om ettersom jeg ikke vet hvor høy du er.

Generelt pleier jeg å gi råd om å heller sette seg små delmål istedenfor ett veldig stort mål. For eksempel kan du ha som mål å gå ned 2 kilo, og når du har klart det setter du deg mål om å gå ned 2 kilo til. Dette kan være mer motiverende enn å sette seg et stort mål fordi risikoen for å ikke få det til da er større.

Men, når det er sagt vet jeg at forskning også har vist at det for noen kan være motiverende å ha et skikkelig stort mål. Men dette avhenger litt fra person til person. For noen kan det være lurt med flere små delmål, for andre er det mer motiverende med et stort mål, slik som at du ønsker å gå ned så mye som 17 kilo i løpet av 2015.

Målet ditt er ikke helt urealistisk, men siden du er så ung har jeg lyst til å råde deg om å ta dette litt gradvis. Litt av grunnen til at jeg ønsker å gi deg det rådet, er at hvis du klarer å gå ned 5 kilo så er det faktisk også bra! Klarer du enda noen kilo er det supert, men du må huske å gi deg selv et klapp på skulderen hvis du klarer å gå ned "bare" 2-5 kilo også!

Du sier lite om hvordan du spiser og hvorfor du tror at du har blitt overvektig. Kanskje er det en kombinasjon av arv og livsstil?

Om noen uker lanserer vi en egen nettjeneste for alle som ønsker å få tips, råd og motivasjon til å bli litt sunnere og sprekere; SunnogSprek.no.

Dette er ikke en slankeklubb, men et sted der du blant annet kan få treningsprogrammer som er mulig å gjøre både hjemme og på treningssenter. I tillegg får du tips til hva du kan spise. Og så er jeg og andre eksperter der for å gi deg svar hvis det er noe du lurer på. Du er jo ikke 18 år enda, men ettersom dette ikke er ment som noen slankeklubb, men et sted som kan gi motivasjon til sunnere kosthold og mer trening, der resultatet kan bli vektreduksjon for de som veier for mye i utgangspunktet, så tenker jeg at dette kan være noe som passer deg som er 15 år også. Vel og merke hvis du får lov av foreldrene dine til å være med på noe slikt.

Ønsker deg lykke til videre!