foto: thinkstock

Ubehag ved pullups.

Hei.

Jeg har trent aktivt styrke i snart 2 år nå og har hatt god fremgang. Problemet er at nesten hver eneste gang jeg kjører hangups/pullups så "smeller" det i trapezius enten på høyre eller venstre side. Har forsøkt å trene med strikk for å minske belastningen - men samme smell da også! Klarer til vanlig ca 7 stykker med egen kroppsvekt, men så smeller det. Alltid på den eksentriske(?) fasen, altså når jeg er på vei ned fra en hangup..

Trekker skuldrene godt bak og ned, forsøker å slappe av i nakke og jeg vugger ikke fram og tilbake. Ei heller kaster jeg meg rykkete opp til stanga slik jeg har sett mange andre gjør. Jeg gjør øvelsen rolig og kontrollert.

Har du noen tips? Har brukt mange tusen kroner på massasje/kiropraktor uten hell og nå begynner jeg å bli passe desperat. Pleier som regel å bli sengeliggende med utrolige smerter etter slike "smell", og det går sjelden over før etter 3-4 dager. Knasker voltarol og klarer knapt å reise meg fra senga uten å hyle av smerte.. Hvilke andre øvelser kan jeg trene som treffer disse musklene i så fall? Takk for svar :)

Hei Hilsen Charlotte


Personlig Trener Tommy Aslaksen svarer

tommy
Tommy Aslaksen er utdannet personlig trener, og har jobbet som foredragsholder, PT ansvarlig og lærer ved AFPT. Han er tidligere aktiv alpinist, landeveissyklist, triatlon og multisport.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Dette er et nokså vanlig problem, men må tas alvorlig. Dette er ikke noe som man kan trene seg ut av men man må ha en god behandler til å se på det. En god behandler vil gi behandling og alternative øvelser . Her brukes ofte ultralyd for å se hva problemet er. Det er ofte bindevev som kommer av en skade, feilstillinger i muskulatur eller overbelastning fra trening eller arbeid

Når det gjelder trening så må du ikke belaste over smertegrensen, for ved ro sier kroppen din virkelig i fra at det ikke er smart. Problemet ditt vil bare øke og øke om du fortsetter

Nå er tiden for å trene opp «støttemuskelatur» til øvelsen din. Prøv f.eks å ta sittende roøvelser med kabel eller strikk. Ha lave skuldre, fikser skulderbladet og ro mot brystet med albuene vannrett ut. Det å fiksere skulderbladene betyr å aktivisere å kjenne at du bruker muskler mellom skulderblad som bla m.trapezius. Lave skulder gjør at arbeidet blir avlastet fra de. Liggende skulderhev er en annen øvelse.

Du kan sannsynlig også trene pullups i tiden frem til behandling. Bruk strikk ved pullups se øvelser her for å gjøre øvelsen lettere. Avslutt før det er ubehagelig.

Finn deg en ny behandler med riktig kompetanse, og jeg hører veldig gjere fra deg igjen

Svaret er gjort i samråd med Terje Skulstad, Helselaben Hemsedal

Linker:

Pullups øvelsesvideo

Helselabben