Er en aktiv skiskytter, som lurer på om jeg skal begynne å bruke Proteinfabrikken sin CUATRO serie.
Tenker å bruke det under de tøffeste treningsperiodene og de lengste konkurransehelgene. Jeg har lenge brukt Sportsdrikken dems. Protonic, og er veldig fornøyd med denne.
Det eneste jeg stusser litt, ved er Cell-Max og Recovery meal, som jeg ser inneholder: Kre-Alkalyne, BCAA og D-Ribose.
Jeg kjenner til at BCAA er blitt mer og mer brukt blant folk som driver med styrketrening og vektløfting, men ser også at bla. Tufte som driver med utholdenhets idrett og flere av sykkellagene bruker CUATRO serien.
Har Kreatin, D-Ribose og BCAA noen negativ effekt på utholdenhetsidrett? og hvilke positive effekter har det?
Svar:
Husk at alle kosttilskudd alltid brukes på eget ansvar, spesielt noe du bør tenke på som aktiv og konkurrerende utøver (man kan aldri 100% garantere for at produkter er dopingfrie, selv om norske produkter absolutt hever troverdigheten og sikkerheten!).
Jeg har personlig ikke noe tro på at BCAA skal virke positivt i noen retning (dog ikke negativt heller – annet enn på lommeboken), da den effekt den kan gi (feks spare musklatur fra å bli nedbrutt/forbrent under tøff og langvarig trening, evnt trening ved faste) mer effektivt kan unngås med inntak av karbohydrater under økten.
Effekten den kan ha på å styrke immunsystem er noe omdiskutert, og man må da opp i relativt store doser (hvilket er en utfordring da aminosyre-tilskudd ofte har en vond smak).
Ribose har jeg ikke sett mye omtalt, og derfor ikke mye dokumentasjon bak (kan sikkert finnes om man leter opp). Ettersom dette ikke omtales hyppig i internasjonale idrettsrelaterte retningslinjer, anser jeg det som lite interessant. Spørsmålet er om vi i det hele tatt har opptaksmulighet for dette sukkeret i tarmen.
Kreatin har absolutt god dokumentert effekt, men først og fremst idrett som preges av spurter og gjentatte høyintervall-bolker. Rundt 30% av de som bruker det er såkalte "non-responderts" som ikke opplever effekt, men for resten er effekten god dokumentert. Forskningen foreligger på kreatin monohydrat og IKKE på kre-alkalyne.