Foto: Unsplash, Caju Gomes

Er det altfor mye sukker og kalorier i vannmelon?

Jeg elsker vannmelon, og kan spise minst en kvart melon hver dag nå som den er på sitt beste. Men vannmelon smaker jo veldig søtt, så jeg lurer på om det er altfor mye sukker, og noe jeg bør begrense inntaket av?

Hilsen Siri


Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Siri!

Du er ikke alene om å være glad i vannmelon! Du er heller ikke alene om å tro at vannmelon inneholder så mye sukker at vi ikke bør spise så mye av det. Men det stemmer heldigvis ikke! Vannmelon er nemlig ikke bare leskende og smakfull, men også sunnere enn mange tror.

Lite sukker og kalorier

Selv om vannmelon inneholder fruktsukker, så inneholder den også over 90 % vann. Det betyr at du får i deg mest vann, og ikke spesielt mye sukker når du spiser melon. I 100 gram vannmelon er det 30 kalorier. Det betyr at du får i deg 150 kcal hvis du spiser en halv kilo vannmelon, altså relativt lite når vi vet at en gjennomsnittsperson trenger rundt 2500- 3000 kcal per dag.

Inneholder helsefremmende plantestoffer

Vannmelon inneholder også mye antioksidanter, særlig lykopen. Lykopen er viktig for hjertehelsen, kan gjøre oss mindre solbrente, og kan også se ut til å være viktig for beinhelsen. Spiser du vannmelon får du også i deg vitamin C som i tillegg til å være et vitamin også er en antioksidant.

Du kan lese mer om antioksidanter her

Lavere blodtrykk og mindre støl av vannmelon

Vannmelon er også rik på en aminosyre som heter L-citrulline. Forskning har vist at vannmelon kan redusere blodtrykket hos overvektige med høyt blodtrykk, noe som sannsynligvis er på grunn av vannmelonens innhold av L-citrulline. Forskning kan også tyde på at innholdet av L-citrulline gjør at vannmelon kan gjøre oss mindre støle etter trening.

Det er altså mange gode grunner til å spise vannmelon. Så fortsett med dette, med god samvittighet!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius

Klinisk ernæringsfysiolog