Foto: Thinkstock

Bør jeg spise bare kjøtt og grønnsaker, og hvorfor er det sukker i laktosefri melk?

Jeg leste innlegget ditt på bramat.no og er imponert over din mastergrad i klinisk ernæring. Jeg håper at en med din kompetanse kan hjelpe meg.

Kan du være så snill og hjelpe meg og forstå dette med karbohydrater bedre. Jeg må være helt ærlig og si at jeg aldri helt har forstått det og trenger en veldig simpel forklaring. jeg har endel betennelser i kroppen og skal prøve 3 uker uten noe sukker,mel,frukt,stivelse og gjær. Jeg skal helst kun spise grønnsaker og kjøtt. 

Problemet mitt er når jeg kjøper tine laktosefri melk så inneholder det fortsatt 3,1 g karbohydrater- hvordan sukkerarter på 3,1 g pr 100 g. jeg forstår ikke hvor dette sukkeret kommer ifra hvis denne skal være laktosefri? Og hvis sukkerarter kan være naturlig sukker men også blandet, hvordan i all verden skal man kunne skille disse? eller finne ut hvor mye det er av hver? jeg er utrolig fortvilet og føler at uansett hvor mye jeg søker frem og tilbake så blir jeg aldri klokere, bare mer forvirret.

Jeg hadde satt så utrolig pris på hjelpen din til å virkelig forstå dette en gang for alle og være trygg i å forstå innholdsfortegnelsen samt spise riktig matvarer nå som jeg har begynt denne dietten og fullført 2 dager av 3 uker. 

På forhånd takk


Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Skjønner godt at du er frustert! Det første jeg lurer på, er hvor du har fått råd om å følge en kost som dette? 

Det stemmer at kostholdet kan bidra til å redusere betennelsestilstander i kroppen, men hovedprinsippene for et betennelsesdempende kosthold er å fokusere på å øke inntaket av grønnsaker, frukt, bær, belgvekster, fisk og sunne planteoljer, samtidig som man reduserer inntaket av mye rødt- og prosessert kjøtt, fast food/fritert mat og mat og drikke med høyt sukkerinnhold. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. 

Det kostholdet du beskriver er noe helt annet kosthold som er anbefalt for å dempe betennelse, så jeg ville vel egentlig revurdert om dette er en type diett du ønsker å gå på. 

Så, til ditt spørsmål om karbohydrater i melk. Det stemmer at melk har et naturlig innhold av sukker i form av melkesukker, eller laktose som det også heter. Laktose består av to sukkermolekyler som henger sammen. Noen mennesker får ubehag og mageplager av laktose, derfor har man fjernet laktose i den laktosefrie melken. Men man fjerner egentlig ikke sukkeret fra melken, man bare gjør det om fra laktose til en annen form. 

Laktose er en type karbohydrat som er satt sammen av to sukkermolekyler. Hvis man skiller disse to sukkermolekylene, har man ikke lenger laktose, men to enkle sukkermolekyler. Dette gjør at de som ikke tåler laktose kan drikke melken. Men selv om det ikke lenger er laktose i melken, så inneholder melken fremdeles de sukkermolekylene som laktosen opprinnelig besto av. Derfor er det altså også laktose/melkesukker i laktosefri melk. 

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius