Foto: A. Saks Unsplash

Kreatin kan ikke bære være bra for treningsresultatene. Forskning tyder også på at det kan ha en positiv effekt på hjernen. 

Hei! Jeg har et spørsmål: Dere og andre skriver en del om at kreatin kan være bra for hjernen for tiden. Er dette forskning som er basert på mennesker eller dyr?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Takk for spørsmål! Dette med kreatin og hvordan det kan virke positivt inn på hjernen er et spennende forskningsfelt. Kreatin er et av de kosttilskuddene det er forsket mest på, men da særlig med tanke på effeken det kan ha i forhold til trening. Men det er også forsket en del på hvordan kreatin kan virke inn på kognitiv funksjon og helsen generelt. 

Mange studier på effekten av kreatin på kognitiv funksjon er utført på mennesker, men det er også en del forskning på dyr og cellemodeller for å forstå mekanismene. Her er en oversikt over menneskebaserte studier og hva de har funnet:

Studier på mennesker om kreatin og kognitiv funksjon

  1. Bedre hukommelse og mental ytelse
    • En studie av Rae et al. (2003) undersøkte hvordan kreatintilskudd påvirket kognitiv ytelse hos unge voksne. Deltakerne tok 5 g kreatin daglig i seks uker, og resultatene viste forbedringer i arbeidsminne og evnen til å løse komplekse oppgaver
    • Kilde: Rae et al., Proceedings of the Royal Society B
  2. Effekt under søvnmangel
    • En studie utført av McMorris et al. (2007) viste at kreatin forbedret mental ytelse og redusert tretthet hos deltakerne etter 24 timers søvndeprivasjon.
    • Deltakere: Friske voksne mennesker.
    • Kilde: McMorris et al., Psychopharmacology
  3. Nevrologisk helse og aldring
    • En studie publisert av Tarnopolsky et al. (2011) undersøkte effekten av kreatin på eldre voksne. Resultatene indikerte at kreatin kan støtte hjernens helse ved å forbedre energimetabolismen og redusere oksidativt stress i hjernen.
    • Kilde: Tarnopolsky, Frontiers in Aging Neuroscience
  4. Effekt på depresjon
    • Roitman et al. (2007) undersøkte kreatintilskudd hos pasienter med behandlingsresistent depresjon. Studien viste at kreatin i tillegg til antidepressiva forbedret symptomene på depresjon betydelig.
    • Kilde: Roitman et al., Journal of Psychiatric Research
  5. Hukommelse og læring hos eldre
    • Avgerinos et al. (2018) gjennomførte en meta-analyse som inkluderte flere studier som undersøkte kreatins effekt på kognitiv funksjon hos eldre. Analysen viste at kreatin kan forbedre hukommelse og kognitiv ytelse, spesielt i situasjoner der energibehovet er høyt, som under mentale oppgaver.
    • Kilde: Avgerinos et al., Experimental Gerontology

Dette er imidlertid noen begrensninger i denne forskningen: 

  • Variasjon i deltakere: Mange studier har små utvalg av deltakere, og noen inkluderer spesifikke grupper som eldre, søvndepriverte eller personer med depresjon.
  • Dosering: Effekten av kreatin kan variere avhengig av dosen og varigheten av tilskuddet.
  • Generelle konklusjoner: Selv om mange studier viser positive effekter, er det behov for flere store, randomiserte kontrollerte studier for å bekrefte resultatene.

Så for å oppsummere: Ja, det er solid forskning på mennesker som støtter at kreatin kan ha positive effekter på kognitiv funksjon, spesielt under stress, søvnmangel eller med aldring. Imidlertid bør flere store studier gjennomføres for å bekrefte og utvide denne kunnskapen.

Beste hilsen Cathrine