Min datter på 8 har fått påvist lett hveteallergi. Har lest litt om ADHD og kosthold, og lurer på om hun bør legge om kosten.
Har lest om ADHD og inntak av gluten og kasein, og lurer på om vi bare skal la henne spise som hun gjør, eller om vi bør gå inn for en kraftig kostomlegging? Hun bruker ikke medisin, noen steder står det skrevet at kostomlegging kan gi god effekt ift. adferdsforsyrrelser. Jeg vil heller ha store kostendringer enn medisin, hvis dette kan hjelpe.
Svar:
Hei, jeg synes det er vanskelig å svare på dette spørsmålet fordi du ikke sier noe om hvilken type test(er) datteren din har blitt undersøkt med, og om hun har fått diagnostisert ADHD.
"Lett" utslag på hvete på en blodprøve betyr vanligvis ikke noe, det er veldig sjelden at barnet da har hveteallergi. Det samme kan gjelde ved de andre matvarene du beskriver, men da er ofte grensene for relevant verdi lavere enn for hvete. Dersom hun erfaringsmessig kan spise hvete, sitrus, nøtter og soya uten andre symptomer enn ADHD relaterte problemer, trenger hun ikke unngå disse matvarene. Dersom hun har andre allergisymptomer (hudplager, magetarmplager el.) bør du diskutere testresultatene/plagene hennes med en allergikyndig lege.
Når det gjelder adferdsendringer og kosthold ville jeg være tilbakeholden med å sette henne på diett uten melk (kasein) og gluten (hvete). Grunnen er at det er lite dokumentasjon på dietter ved denne problematikken. En annen årsak er at diett uten glutenholdige produkter og melk kan være problematisk både ernæringsmessig og sosialt.
Dersom dere skal forsøke diettbehandling anbefaler jeg kontakt med klinisk ernæringsfysiolog. Du vil da få hjelp til å følge diett uten gluten og melk, noe som er forholdsvis krevende. Du må blant annet lære å tyde ingredienslister godt. Du får også råd om næringsriktige alternativer til den maten du tar bort. Du vil også få råd om kosttilskudd du bør gi henne (f.eks kan kalsium være nødvendig). Dette er viktig for at barnet skal gå i seg nok næringsstoffer.
For å evaluere ADHD problemene før, under og etter dietten anbefales samarbeid med BUP og lærer. Det er vanlig å følge diett i 3 måneder. Deretter innføres melk og glutenholdige produkter hver for seg med f.eks 2 ukers mellomrom, slik at man kan tolke påvirkningen hver for seg. Resultatet vil gi svaret på om diett er nyttig eller ikke. Dietten bør ikke følges uten overbevisende god effekt.
Forsøk uansett å fokusere på et sunt basiskosthold og regelmessige måltider. Dersom hun responderer negativt på sukker (saft, brus, godterier, kjeks etc) bør dette unngås, spesielt i hverdagene.
Jeg vil anbefale at du gir datteren din tran 5 ml/dag, og 1-2 gram ekstra omega-3 tilskudd uten vitaminer i tillegg, slik at hun får tilført rikelig omega-3 i kostholdet. Bruk fisk i alle varianter, gjerne flere ganger i uken, både til middag og som pålegg. Det finnes dokumentasjon på at essensielle fettsyrer er gunstig ved ADHD.
Mvh
Janne Kvammen
Klinisk ernæringsfysiolog