Foto: nerissasring, Flickr

Hei, og takk for super side! Kunne dere forklart litt om næringsverdien av dette tilsynelatende superfrøet?

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsensius svarer:

Hei og takk for at du ønsker at vi skal skrive litt om quinoa. Dette er som du selv sier ikke en kornsort, men et frø. Du kaller det for et ”superfrø”, noe du gjerne kan gjøre ettersom quinoa helt klart er blant naturens egen ”superfood”.

Quinoa er forholdsvis nytt for oss, men har blitt dyrket i fjellområdene rundt Peru, Chile og Bolivia i over 5000 år.

Et mettende og næringsrikt frø

Quinoa er rik på protein, inneholder alle de essensielle aminosyrene og er spesielt rik på aminosyren lysin, noe som gjør den til et bra valg for vegetarianere.

Protein metter dessuten godt, og for de som ønsker å begrense inntaket av karbohydrater er derfor quinoa et sunt alternativ til pasta, ris og potet. Quinoa er også rik på fiber, magnesium, folat og riboflavin, og er en spesielt god kilde til mangan. Som med nøtter, helkorn og andre frø, vil et kosthold med quinoa kunne være med på å forebygge en rekke livsstilssykdommer.

Quinoa er glutenfri, noe som gjør den til et bra valg for de som har cøliaki eller glutenintoleranse.

Greit å vite når du lager mat med quinoa

Kokt quinoa har en delikat nøtteaktig smak. Den vanligste typen quinoa er gulaktig, men det finnes andre varianter som er orange, rosa, rød, lilla eller sort.

Overflaten på quinoa frøene inneholder saponiner som har en såpeaktig og litt bitter smak. Mesteparten av denne overflaten er fjernet på de frøene vi får kjøpt i butikken, men det kan likevel være lurt å vaske quinoa frøene før bruk for å fjerne eventuelle rester av saponiner. Frøene koker du ved å ha en del quinoa og to deler vann i en gryte og la det koke med lokk i ca. 15 minutter.

Quinoa passer godt i salater, supper, eller som tilbehør istedenfor ris eller pasta. Kokt quinoa med litt frukt og nøtter passer godt som frokost.