Hei! jeg er en gutt på 19 år som har et ønske om å bli vegetarianer.

Jeg kommer fortsatt til å drikke melk, men det er det hele. Jeg vil samtidig bygge mye muskler og trene kondisjon, men er usikker på hva jeg må passe på å få i meg av mat.

Kommer til å bruke whey protein og er forberedt på at jeg må spise mye for å øke muskeltilveksten. Trenger mat som inneholder mye næring og fett. Trenger virkelig noen gode råd. Hilsen Andreas

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh svarer:

Hei Andreas, du kan fint være vegetarianer og bygge muskler samtidig, men det er viktig å tenkte på hvilke matvarer du inkluderer i kostholdet ditt når du fjerner andre. Det er mange grunner til at noen velger å bli vegetarianer, men når du gjør en slik livsstilsendring er det også viktig å sette seg litt inn i denne type kosthold.

Hva slags vegetarianer?

Det er flere former for vegetarianisme. Den vanligste formen er lakto-ovo-vegetarianer, dvs. en som spiser plantemat pluss egg, ost, melk og andre melkeprodukter. Dette er den tryggeste formen for vegetariansime fordi det er mye lettere å få i seg kritiske næringsstoffer gjennom dette kostholdet fremfor et 100 % plantekosthold som veganer. Du får bl.a. lettere dekket behovet for protein, kalsium, jern, sink, vitamin D, riboflavin og vitamin B12. Les dette før du kutter ut kjøttet.

Behold melk og egg

Jeg ville nok ikke bare drukket melk, men også inkludert yoghurt og ost i kostholdet ditt. Inkluder også egg, fordi da er du helt sikker på å få i deg alle næringsstoffer. Myseproteinet (”whey protein”) du finner i melk er protein med høy kvalitet. Så fremt du har melkeprodukter sammen med grovt brød, tofu, grov pasta og brun ris, frø, nøtter og/eller belgfrukter (bønner og linser) til hvert måltid, er det ingen grunn til å ta proteintilskudd. Kosten vil dekke behovet ditt. Spiser du mer protein enn hva du trenger blir dette kun en dyr energikilde for kroppen.

Les deg opp!

Om du vil lese mer om kosthold og trening, så du ta en titt i heftet Prester bedre med riktig kost. I stedet for kosttilskudd og produkter av kjøtt, fisk, fugl bruker du proteinkildene jeg har nevnt over. Ellers er det ingen forskjeller.

Lykke til!

Hilsen Lise von Krogh, ernæringsfysiolog