Foto: Thinkstock

Hva slags alkoholholdig drikke bør jeg velge hvis jeg ønsker å passe vekten? 

Jeg er en mann på 35 år, som i flere år har veid noen kilo for mye. I løpet av det siste året har jeg klart å spise sunnere og trene mer, noe som har resultert i at jeg nå veier omtrent det jeg ønsker. I vår og sommer har jeg lyst til å kose meg, samtidig som jeg vil fortsette å trene og spise sunt slik at ikke vekten fyker opp igjen. Jeg er glad i både øl og vin, men har hørt at det er lurere å drikke vin hvis man vil passe vekten. Stemmer dette?


Klinisk ernæringfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Så bra at du har klart å gå ned i vekt ved hjelp av kost og trening! Veldig fint at du er bevisst på at din nye livsstil er noe du vil fortsette med, slik at det ikke bare har vært en kortvarig kur. Supert at du har tenkt til å fortsette å trene, og at du velger den typen mat som du vet er bra for deg og vekten. Det er helt i orden at du drikker vin eller øl, men det er lurt å begrense mengden når du først drikker, og forsøke å ikke drikke for ofte.

Kalorier i alkohol

Som du kanskje vet, så er det kalorier i alkohol. Et gram alkohol gir 7 kcal. Til sammenlikning gir et gram karbohydrater 4 kcal. Jo mer alkohol det er i en drikke, jo mer kalorier er det altså. I tillegg får du kalorier fra karbohydratene som er i drikken. En drink laget på sprit og brus gir deg for eksempel mye kalorier både fra alkoholen og fra sukkeret i blandevannet. Et glass vin gir deg mer kalorier enn en øl, men til gjengjeld inneholder øl mye raske karbohydrater som ikke er spesielt gunstig for deg som har hatt problemer med vekten. Det er dessuten slik at mange har en tendens til å drikke et større volum øl enn vin, og da blir det både mye kalorier og mye raske karbohydrater. Mitt tips til deg er derfor å velge vin fremfor øl, men du kan godt ta deg en øl de dagene du har vært aktivt. Men la det da bli med den ene ølen. 

Økt appetitt av alkohol

En ting som ikke alle er klar over, er at alkohol øker appetitten. Dermed kan alkohol til et måltid føre til at du spiser mer enn du ellers ville ha gjort. Dette kan være greit å ha i bakhodet for deg som ønsker å passe vekten. Det er også greit å tenke litt over at mange som egentlig ønsker å begrense matinntaket, ofte unner seg mer snacks og mat hvis de drikker en del alkohol, rett og slett fordi "ting ikke er så nøye" når man har drukket alkohol. 

Så mitt svar til deg er: Unn deg gjerne en øl eller et glass vin eller to innimellom, men hvis du vil holde vekten er det lurt å ikke mange dager i uken, og begrense mengden alkohol når du først drikker.

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog