Fruktjuice med fiskeolje kan være gunstig for kreftpasienter.

Det du spiser kan ha stor betydning for helsen, men er også viktig for deg som allerede har blitt syk. Med dette som utgangspunkt, satser det norske biotekselskapet Smartfish på næringsdrikker tilsatt omega-3, som blant annet har vist seg å være gunstig ved kreft.

Mye omega-3, uten smak av fisk

Smartfish har utviklet en emulsjonsteknologi som gjør det mulig å holde de svært ustabile omega-3-fettsyrene ferske og intakte – og dermed uten fiskesmak eller lukt. De helsefremmende omega-3-fettsyrene er kombinert med andre nyttige næringsstoffer i velsmakende juicebaserte drikker.

Satser tungt innen kreftforskning

Selskapet har en rekke patenter på teknologien og formuleringene og satser tungt innen medisinsk forskning, særlig kreft.

- Det er viktig for oss å kunne tilby et næringstilskudd til kreftpasienter som ikke bare gir dem et viktig påfyll av energi og viktige næringsstoffer, men også kan utgjøre en forskjell i sykdomsutfallet, sier Janne Sande Mathisen, grunnlegger og leder for forsknings- og utviklingsavdelingen i Smartfish AS.

Nutrifriend 1100 - klinisk ernærings drikk på blå resept

Under kreftbehandling er fokus på ernæring viktig for å motvirke vekttap, som ofte oppstår hos dem som har kreft. Kliniske studier har vist at høyere doseringer med lavt oksiderte omega-3-fettsyrer kan ha gunstig virkning på stoffskiftet og motvirke vekttap.

Smartfish sine medisinske drikker er tilsatt omega-3, myseprotein, og vitamin D, og er ment til bruk for underernærte kreftpasienter, pasienter med sykdomsrelatert underernæring og /eller pasienter med økte ernæringsmessige behov.

En smakstest på Universitetssykehuset Nord-Norge viste at kreftpasienter liker drikken svært godt. På en skala fra 1-10 fikk drikken 7,8 poeng (median 9 poeng). Tretten pasienter deltok i forsøket og i følge ernæringsfysiologer ved sykehuset var dette resultatet bedre enn for de fleste andre næringdrikkene de har testet.

Drikkene kan foreskrives på blå resept. Les mer om NutriFriend 1100

Omega-3 og kreft

Flere studier viser nå at tilskudd av omega-3-fettsyrer kan være gunstig ved kreft. Les mer Viktig med omega-3 ved kreft

Effekten på kreft kan skyldes at omega-3-fettsyrer kan muligens kan redusere celledeling (proliferasjon) og programmert enkeltcelledød (apoptose) av kreftceller f.eks. i tykktarmen og prostata.

En lovende effekt av omega-3-fettsyrer er hvordan de påvirker kolesterolstoffskiftet ved kreft. Flere kreftceller ser nemlig ut til å ha høyere kolesterolbehov enn andre celler (Gelsomino, 2013). Ved å reduserer kolesterolsyntesen ved inntak av omega-3 kan kreftsvulster i tykktarmen som er mulimedisinresistente igjen bli sårbar for cellegiftbehandlingen.

Prostatakreft

Et interssant forskningsområde er prostatakreft som er en av de vanligste kreftformene blant menn.

I en rykende fersk studie publisert journalen Cancer Prevention Research, så forskerne at menn med prostatakreft kan dra nytte av et kosthold som inneholder lite fett, men mye fiskeolje sammenlignet med et typisk vestlig og fettrikt kosthold (Aronson et al., 2013).

Menn som fikk i seg fiskeolje hadde en lavere cell cycle progression (CCP)-score. CCP-scoren viser aggressiviteten til kreftceller. De som fikk i seg mest fiskeolje hadde lavere blodnivåer av betennelsesfremmenste substanser (eikosanoider) som er forbundet med kreft. Tidligere studier fra samme gruppe har vist at en kost med 15 % fett (halvparten av det som er vanlig) og 5 gram fiskeoljekapsler daglig kan redusere betennelse etter 4-6 uker.

Forskningsintensiv drikk

På Karolinska Institutet leder Professor Per Kogner en studie hvor de skal se på hvordan Nutrifriend 1100 kan påvirke restitusjon etter aktiv kreftbehandling hos barn.

Mens ved Universitetet i Roma skal Professor Alessandro Laviano sette i gang en studie på kreftpasienter som får cellegift. Hensikten med denne studien er å se hvordan inntak av Nutrifriend 1100 kan bedre kreftkakeksi og gi en mer effektiv cellegiftbehandling.

Forskning på kreftceller

På Nofima på Ås har de sett på hvordan Nutrifriend 1100 kan påvirke celledeling (proliferasjon) og programmert enkeltcelledød (apoptose) av kreftceller fra tykktarmen (Grimmer og Holtung, 2012). I forsøket ble ulike fortynninger av Nutrifriend 1100, ikke-oksidert lakseolje og oksidert (harsk) lakseolje brukt.

Forsøket viste at Nutrifriend 1100 kan ha en antiproliferativ (hemme celledeling) effekt på grunn av at den øker apoptosen. Det er usikkert om det er fruktjuicen eller fiskeoljen eller begge deler som gav denne effekten, fordi undersøkelsen viste at lakseoljen ikke gav samme effekt (forskerne sier at dette kan skyldes at lakseolje ble blandet med en proteinløsning).

Dette er selvsagt et laboratorieforsøk og resultatene kan selvsagt ikke direkte overføres til mennesker. Derfor blir det spennende å se resultatene fra de kliniske forsøkene i Stockholm og Roma.

Referanser:
  • Galet C, Gollapudi K, Stepanian S, Byrd JB, Henning SM, Grogan T, Elashoff D, Heber D, Said JW, Cohen P, Aronson WJ. Cancer Prev Res (Phila). Effect of a Low-fat Fish Oil Diet on Pro-inflammatory Eicosanoids and Cell Cycle Progression Score in MenUndergoing Radical Prostatectomy. Cancer Prev Res (Phila). 2013 Oct 29.
  • Gelsomino G, Corsetto PA, Campia I, Montorfano G, Kopecka J, Castella B, Gazzano E, Ghigo D, Rizzo AM, Riganti C. Omega 3 fatty acids chemosensitize multidrug resistant colon cancer cells by down-regulating cholesterolsynthesis and altering detergent resistant membranes composition. Mol Cancer. 2013 Nov 13;12(1):137.
  • Stine Grimmer and Linda Holtung. Effect of Nutrifriend 1100 on cell proliferation of colon cancer cell lines. Nofima AS, 2012. Sponsored by SmartFish, Oslo, Norway.