Foto: Thinkstock Oksana_s

Reduserer risikoen for sykdom.

Omega-3 er en type fettsyrer som kroppen vår trenger, men som vi ikke klarer å lage nok av selv, og som vi derfor må få gjennom kosten. Vi deler omega-3 inn i korte og lange omega-3 fettsyrer. De korte (ALA) får vi fra oljer, nøtter og frø som kommer fra planteriket. De lange omega-3 fettsyrene EPA, DHA og DPA får vi fra sjømat. Denne typen omega-3 kalles for marint omega-3. Tran og andre fiskeoljer har også et høyt innhold av de marine omega-3-fettsyrene. Det er særlig disse lange omega-3 fettsyrene som har vist seg å være gunstige for helsen.

Forebygger hjerte- og karsykdom

Forskning har vist at befolkningen på Grønland, nord Canada og Alaska som har et relativt høyt inntak av fett, likevel har en lav dødelighet som følge av hjerte- og karsykdom. Dette mener man kommer av deres høye inntak av de lange omega-3 fettsyrene som de får fra fisk og annen sjømat. Det er også lav dødelighet av hjerte- og karsykdom blant japanere som også spiser mye sjømat.

En stor mengde forskning tyder på at et høyt inntak av EPA og DHA blant folk i den vestlige delen av verden, er assosiert med lavere risiko for å få hjerte- og karsykdom. Det har blant annet blitt vist at disse omega-3 fettsyrene kan gi lavere kolesterol og blodtrykk, som begge deler kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Reduserer risikoen for kreft, og gjør kreftpasienter friskere

Forskning tyder på at de marine omega-3 fettsyrene kan beskytte mot kreft i bryst, tykk- og endetarm. Man har blant annet sett at EPA og DHA kan påvirke levedyktighet og vekst av kreftceller. I tillegg til å redusere risikoen for visse former for kreft, kan det se ut til at de lange omega-3 fettsyrene kan gjøre kreftbehandling mer effektiv, gi bedre appetitt, lettere for å holde vekten, og økt livskvalitet hos de som har kreft.

Demper betennelse

Inflammasjon er en normal del av immunforsvaret vårt, men hvis inflammasjonen/betennelsestilstanden blir kronisk, kan det føre til sykdommer som gikt, inflammatorisk tarmsykdom, MS, astma, psoriasis, og atopisk eksem. Kronisk inflammasjon kan også bidra til utviklingen av hjerte- og karsykdom og kan spille en rolle i forhold til utvikling av overvekt og diabetes type 2.

Mens omega-6 fettsyrer kan føre til økt betennelse, har omega-3 fettsyrene ARA, EPA og DHA en betennelsesdempende effekt. Det er i dag gode holdepunkter for at tilskudd av EPA og DHA i høye nok doser kan ha en positiv effekt i behandlingen av inflammasjonssykdommer som inflammatorisk tarmsykdom og astma.

Viktig for hjernen

Både i hjernen og i øyets netthinne er det mye av de lange omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Dette er fettsyrer som er viktige både for synet og hjernens utvikling og funksjon. Noe forskning indikerer at barn som har lære og atferdsproblemer, kan ha et underskudd på EPA og DHA, og at tilskudd av disse fettsyrene kan forbedre både læreevne og adferd hos disse barna.

Inntaket av omega-3 kan også ha en sammenheng med alzheimer og demens. Man har blant annet sett at personer som har Alzheimer har mindre DHA i hjernen enn de som ikke har denne sykdommen. Det har også blitt vist en sammenheng mellom demens og lave blodverdier av lange omega-3 fettsyrer.

Anbefalt inntak av omega-3

Helsemyndighetene i Norge anbefaler at inntaket av omega-3 bør utgjøre 1 energiprosent i kostholdet. EUs mattrygghetsorgan, EFSA, anbefaler et daglig inntak på 0,25 gram marint omega-3 (EPA og DHA), for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Dette får man ved å spise en en torskemiddag (150g) og en laksemiddag (150g) i uken.

Gjennom et variert kosthold som inneholder sjømat, er det altså ikke vanskelig å få i seg nok marint omega-3. Derimot har enkelte befolkningsgrupper som barn, unge og gravide et så lavt sjømatinntak at de får i seg for lite marint omega-3. Disse bør ta tilskudd av omega-3, for eksempel ved å ta tran.

Kilder:
P. C. Calder, Conference on ‘The future of animal products in the human diet: health and environmental concerns’. Plenary Lecture 3 n-3 PUFA and health: fact, fiction and the future. Very long-chain n-3 fatty acids and human health: fact, fiction and the future. The Nutrition Society Summer Meeting 2015 held at the University of Nottingham, Nottingham on 6–9 July 2015.
doi:10.1017/S0029665117003950

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Möllers Tran.