Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Mer av alt som er bra for deg!

Lyst til å komme inn i nye vaner og få et sunnere kosthold enn hva du har i dag? Da blir du sikkert glad for å høre at det trenger ikke være så vanskelig som du kanskje tror. For et sunt kosthold handler i stor grad om sunn fornuft. Litt av alt, mer av det som er bra for deg, og mindre av det som ikke er like sunt.

Ikke tenk så mye på alt du bør ”kutte ut”

Veldig mange som har bestemt seg for å spise sunnere, fokuserer mye på alt de skal ”kutte ut”. Ofte er sukker, mel og melk det som ryker først. Kanskje er det andre matvarer eller matvaregrupper som også blir kuttet ut. Resultatet kan bli et veldig ensidig kosthold som både er kjedelig, vanskelig å gjennomføre i praksis, og som ikke gir deg det du trenger av næringsstoffer. Noen bør helt klart kutte ut, eller begrense inntaket av visse matvarer/matvaregrupper fordi de ikke tåler det. Men veldig mange som kutter ut melk, mel, eller gluten gjør det fordi de har hørt at det er usunt eller fordi de lurer på om de kanskje ikke tåler det. Av disse er det bare en liten andel som virkelig reagerer på den maten de kutter ut.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Hva er egentlig et sunt kosthold?

Vi er alle forskjellige, så det vil alltid være visse forskjeller i forhold til hva som er det optimale kostholdet for hver og en av oss. Men ser vi litt større på det, så er en grei definisjon på et sunt kosthold at vi spiser nok, ikke for mye, variert, og at vi passer på å få i oss næringsrike matvarer og ikke så mye av de tomme kaloriene. Med tomme kalorier mener vi mat som stort sett bare gir sukker og kalorier, og lite andre næringsstoffer.

Er alt sukker usunt?

Hva skal til for at DITT kosthold blir sunnere?

Hvis du har bestemt deg for å spise sunnere og ta noen grep om kostholdet ditt, så vil de grepene du bør ta selvfølgelig avhenge av hvordan du har spist tidligere. Det første du bør gjøre er derfor å tenke litt gjennom hvordan kostholdet ditt er i dag. Så kan du ta en liten prat med deg selv i forhold til hva du ønsker å endre på. Hva er du villig til å gi slipp på, hva bør du spise mer av, hva bør du redusere litt på, og sist men ikke minst, hva slags endringer tror du er realistiske og noe du kan klare å holde over tid?

Hvis du er en av dem som kan trenge noen konkrete tips til et sunnere kosthold, så ta en titt på våre 5 tips nedenfor.

5 tips til et sunt og variert kosthold

1. Ikke vær så opptatt av alt du bør kutte ut. Fokuser heller på alt du gjerne kan spise mer av. Mat vi vet er bra for oss, og mat som mange av oss spiser for lite av. Som grønnsaker, bær, frukt, belgfrukter, fisk, og grove fullkornsprodukter og magre meieriprodukter.

2. Vær litt bevisst på hvor mye energi (kalorier) du får i deg i forhold til hvor mye du forbruker. Er du i energibalanse, det vil si at du forbruker omtrent like mye energi som du får i deg, vil vekten din holde seg stabil. Ønsker du å gå ned i vekt, må du forbruke mer energi enn du får i deg.

3. Spis minst 5 porsjoner frukt og grønt om dagen. Dette er nesten det viktigste kostrådet fordi forskning er så entydig på at jo mer frukt og grønt vi får i oss, jo bedre er det for helsen. Gjør det til en vane å spise grønnsaker, frukt eller bær flere ganger om dagen.

4. Velg umettet fett fremfor mettet. Bruk oljer og margarin og spis gjerne nøtter, frø, avokado og oliven som alle er rike på det sunne umettete fettet.

5. Begrens inntaket av rødt kjøtt, og velg magre kjøttprodukter i form av rene fileter av kjøtt fremfor farseprodukter som pølser og kjøttdeig. Velg gjerne kylling eller vegetaralternativer til kjøtt, og spis fisk helst flere dager i uken.

Annonse:
Annonse: