Foto: Thinkstock 526847234

Viktig å skille mellom naturlig og tilsatt sukker.

Det er noe med sukker og søte mat- og drikkevarer som gjør at de aller fleste av oss gjerne vil ha mer av det. Det er vel derfor så mange av oss får i seg altfor mye av det også. For mye sukker er verken bra for tenner, vekt eller helse. Men det er ikke dermed sagt at vi skal holde oss unna alt som inneholder sukker! Det gjelder bare å begrense seg, og være klar over at hva sukkeret kommer sammen med også er av betydning

Styr unna de tomme kaloriene

En stor andel av befolkningen, særlig barn og unge, får i seg mer sukker enn anbefalt. De som får i seg mest sukker, har ofte et høyt inntak av saft, brus og søtsaker. Slike mat- og drikkevarer gir det vi kaller for tomme kalorier ved at de inneholder mye sukker som gir energi, men ingen andre viktige næringsstoffer. Blir det for sukkerrik mat og drikke, øker risikoen for at vi spiser og drikker oss mette på tomme kalorier, og dermed får i oss for lite av viktige næringsstoffer. Et høyt inntak av sukker øker dessuten risiko for overvekt, tannråte, og livsstilsykdommer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.

Kostråd om sukker

Flere typer sukker

Med sukker mener vi mono- og disakkarider som kommer fra mange forskjellige matvarer. I meieriprodukter er det melkesukker (laktose) i frukt og grønnsaker er det fruktsukker (fruktose) og druesukker (glukose) fra sukkerrør og sukkerroer får vi rørsukker (sukrose) og fra malt og bygg får vi maltsukker (maltose). Det er ingen av disse sukkertypene som kan sies å være sunnere enn andre. Effekten de har på blodsukkeret, tennene og helsen vår er omtrent den samme.

Det som avgjør om en sukkerholdig mat- eller drikkevare kan sies å være sunn eller ikke, er ikke hva slags sukker den inneholder, men hvor mye sukker den inneholder og hva dette sukkeret kommer sammen med. Spiser du en frukt, får du i deg sukker, men du får samtidig i deg fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Forskjell på naturlig og tilsatt sukker

Sukkeret du får fra en frukt er eksempel på det vi kaller for naturlig sukker; sukker som forekommer naturlig i en mat- eller drikkevare. Sukker som blir tilsatt mat og drikke kalles for tilsatt sukker. Når vi anbefales å kutte ned på sukker, er det først og fremst det tilsatte sukkeret vi bør kutte ned på. Det er ikke bare rørsukker (sukrose) som tilsettes mat og drikke. Tilsatt sukker kan være:

 • sukrose
 • fruktose
 • glukose
 • maltose
 • laktose
 • stivelseshydrolysat (glukosesirup, høyfruktosesirup)
 • honning
 • frukt- og bærkonsentrater
 • andre isolerte sukkerpreparater som er brukt i ren form eller tilsatt som komponent i matvarer eller ved matlaging

Slik begrenser du sukkerinntaket ditt

I følge de offisielle kostrådene bør vi begrense inntaket av tilsatt sukker til under 10 % av det totale energiinntaket. Hvis ditt daglige energibehov er ca. 2000 kcal, betyr dette at mindre enn 200 kcal av disse bør komme fra tilsatt sukker. Dette tilsvarer ca. 50 gram sukker om dagen (fordi 1 gram sukker gir 4 kcal).

Enkle tips som gjør det lettere få følge disse anbefalingene er:

 1. Begrens inntaket av saft, brus, nektar, søte kjeks, søte bakervarer, sjokolade og godteri, som er de største kildene til tilsatt sukker.
 2. Velg Nøkkelhullsmerkede matvarer og retter. Disse inneholder mindre sukker enn tilsvarende matvarer i samme kategori.
 3. Ta en titt på ingredienslisten når du kjøper mat og drikke. Står sukker som en av de første ingrediensene, betyr det at mat/drikkevaren inneholder mye sukker

Sukkerinnhold i noen mat- og drikkevarer

 • ½ liter brus inneholder 50 gram sukker (25 sukkerbiter)
 • 100 gram sjokolade inneholder 45 gram sukker (22 sukkerbiter)
 • 1 stor cookie inneholder 32 gram sukker (16 sukkerbiter)
 • 1 stor kanelbolle inneholder 25 gram sukker (12 sukkerbiter)
 • 1 glass saft (2 dl) inneholder 20 gram sukker (10 sukkerbiter)