Mer fiber og fullkorn, mindre sukker, salt og mettet fett.
Nøkkelhullet er en nordisk merkeordning som skal gjøre det enklere å velge sunnere mat. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for denne merkeordningen. Står du i butikken og skal velge mellom to matvarer i samme kategori, der den ene har Nøkkelhullsmerket og den andre ikke, får du altså et sunnere alternativ hvis du velger den som er nøkkelhullsmerket.
Akkurat dette, er de fleste klar over. Det ikke like mange vet, er hva slags kriterier som ligger bak Nøkkehullet.
Hva menes egentlig med "sunnere"? Og hva er det som gjør at et brød kan merkes med Nøkkelhullet, og et annet ikke?
Disse matvarene kan få Nøkkelhullet
Matvarer som er merket med et nøkkelhull, inneholder mindre mettet fett, salt og sukker, og mer fiber og fullkorn, enn andre produkter i sin matvaregruppe. Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster og fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket. Mat og drikke som er tilsatt søtstoff* kan ikke få Nøkkelhullet. Det kan heller ikke næringsmidler beregnet til barn under 3 år. Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.
Slik ser du hva maten inneholder
Sammenlikner mat i samme kategori
Det som er viktig å være klar over, er at Nøkkelhullet er en merkeordning som brukes til å si noe om næringsinnholdet i matvarer innen SAMME kategori/matvaregruppe. For hver matvaregruppe er det satt forskjellige kriterier for hvor mye sukker, fett, mettet fett, salt og fiber maten kan/må inneholde for å kunne få Nøkkelhull. I noen matvaregrupper er det også krav om at de inneholder en viss mengde til grønnsaker, frukt, bær og fullkorn.
Kriteriene varierer etter hva som er relevant for de ulike gruppene. For kjøttprodukter er det for eksempel andel mettet fett og salt som vektlegges, mens et brød må oppfylle kriterier til fiber og fullkorn, mettet fett, sukker og salt.
I tabellen nedenfor finner du kriteriene for noen av matvaregruppene. De fullstendige Nøkkelhullskriteriene for alle matvaregrupper finner du her.
Mel, Gryn og Ris | |
---|---|
Matvaregruppe/Næringsmiddelgruppe | Kriterier for å kunne få Nøkkelhull |
Mel og gryn av korn som inneholder 100 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. Kli og kim omfattes også. | Kostfiber minst 6 g/100 g |
Ris som inneholder 100 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. | Kostfiber minst 3 g/100 g |
Kornblandinger og frokostkorn som inneholder minst 55 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. Glutenfrie kornblandinger og frokostkorn skal inneholde minst 20 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. | fett høyst 8 g/100 g sukkerarter høyst 13 g/100 g hvorav tilsatte sukkerarter høyst 9 g/100 g kostfiber minst 6 g/100 g salt høyst 1,0 g/100 g |
Brød og pasta | |
---|---|
Matvaregruppe/Næringsmiddelgruppe | Kriterier for å kunne få Nøkkelhull |
Brød og brødmikser hvor bare væske og eventuelt gjær skal tilsettes, og som inneholder minst 30 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. Glutenfrie brød og brødmikser skal inneholde minst 10 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. | fett høyst 7 g/100 g sukkerarter høyst 5 g/100 g kostfiber minst 5 g/100 g salt høyst 1,0 g/100 g - Vilkårene gjelder for det spiseklare produktet |
Knekkebrød og skonroker som inneholder minst 50 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. Glutenfrie knekkebrød og skonroker skal inneholde minst 15 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. | fett høyst 7 g/100 g sukkerarter høyst 5 g/100 g kostfiber minst 6 g/100 g salt høyst 1,3 g/100 g |
Pasta (ikke fylt) som inneholder minst 50 % fullkorn av produktets tørrstoffinnhold. Glutenfri pasta (ikke fylt) har ikke krav til fullkorn. | kostfiber minst 6 g/100 g salt høyst 0,1 g/100 g - Vilkårene gjelder for produktets tørrstoffinnhold |
Melkeprodukter | |
---|---|
Matvaregruppe/Næringsmiddelgruppe | Kriterier for å kunne få Nøkkelhull |
Melk og syrnede melkeprodukter som er beregnet til å drikke, uten tilsatt smak. Tilsvarende laktosefrie produkter og laktosefrie melkedrikker omfattes også. | fett høyst 0,7 g/100 g |
Syrnede melkeprodukter som ikke er beregnet til å drikke (yoghurt), med tilsatt smak. Tilsvarende laktosefrie produkter omfattes også. |
fett høyst 1,5 g/100 g tilsatte sukkerarter høyst 4 g/100 g |
Oster, unntatt ferskoster | fett høyst 17 g/100 g salt høyst 1,6 g/100 g |
* Søtstoffer er stoffer som gir et næringsmiddel søt smak. Næringsmidler med søtende egenskaper, som regnes ikke som søtstoffer i denne forskriften.