Foto: Thinkstock Marian Vejcik

Vi spiser dobbelt så mye salt som det vi burde.

Spiser vi mye salt, øker blodtrykket og risikoen for hjerte- og karsykdom. Et høyt inntak av salt øker også risikoen for kreft i magesekken. I følge Helsedirektoratets anbefalinger bør vi ikke få i oss mer enn 5 gram salt om dagen. De fleste spiser mer enn dobbelt så mye som dette.

De største kildene til salt

Rundt ¾ av saltinntaket vårt kommer fra industribearbeidet mat og mat som spises på serveringssteder. Pølser, pizza, kjøttboller og andre kjøttprodukter er eksempler på mat som ofte kan inneholde mye salt. Men det ikke alle vet er at industribakt brød også er en stor kilde til salt for mange av oss. Brødet du kjøper inneholder ofte tre ganger så mye salt som et hjemmebakt. Spiser du mye brød, har du altså mye å hente på å bake brødet selv!

Pass på saltinntaket til barna

For barn fra 2 til 10 års alder bør saltinntaket begrenses til 3–4 gram per dag. For barn under 2 år bør saltinntaket være enda lavere. Inntak av salt kan påvirke blodtrykket både i barndommen og senere i livet.

For mange barn er ferdigmat som pølser, pizza, kjøttboller og fiskekaker er stor kilde til salt. Tar du en titt på næringsdeklarasjonen på ferdigmat som pølser eller fiskekaker, vil du se at to pølser eller to små fiskekaker kan inneholde opptil 3 gram salt, altså nok til å dekke hele barnets dagsinntak av salt. Hvis det samme barnet i tillegg spiser litt kjøpebrød og salt pålegg som salami eller tubeost, vil saltinntaket nokså raskt komme over anbefalt inntak.

Dette betyr ikke at du aldri skal gi barnet ditt pølser og fiskekaker, men at det er lurt å bruke rene råvarer og lage maten fra bunnen av flere ganger i uken slik at du selv kan bestemme hvor salt maten skal være.

Slik velger du mat med mindre salt

1. Velg Nøkkelhullsmerkede matvarer. Disse inneholder mindre salt enn tilsvarende matvarer i samme kategori som ikke har nøkkelhull.

2. Les næringsdeklarasjoner og sjekk hvor mye salt matvaren inneholder. Vi deler matvarer inn etter saltinnhold på følgende måte:

  • Høyt saltinnhold: 1,25 g salt eller mer per 100 g vare
  • Middels saltinnhold: 0,3-1,25 g salt per 100 g vare
  • Lavt saltinnhold: 0,3 g salt eller mindre per 100 g vare

Hva betyr egentlig Nøkkelhullet?

10 små grep for å få i deg mindre salt

1. Sjekk saltinnholdet på matvarer og retter, sammenlign og velg variantene med minst salt.

2. Se etter Nøkkelhullmerket. Matvarer med Nøkkelhullet inneholder mindre salt enn andre matvarer av samme type.

3. Lag gjerne mat fra bunnen av, basert på råvarer. Da har du bedre kontroll på innholdet i maten.

4. Smak på maten før du salter – kanskje er maten salt nok som den er. Tilsett litt salt av gangen.

5. Erstatt salt med sitron, pepper og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico.

6. Gi maten mer smak med friske urter eller urtekrydder som oregano, basilikum og persille. Løk, hvitløk, chili og andre grønnsaker med sterk smak fremhever smak i andre råvarer.

7. Vær klar over at det kan være mye salt i produkter som buljong, soyasaus, østerssaus, marinader, parmesan, blandingskrydder og dressinger. Velg produktet med minst salt.

8. Bruk vann som tørstedrikk. Noen typer mineralvann kan være tilsatt salt.

9. Salt er en vanesak. Om du gradvis reduserer saltmengden, vil du etter hvert oppleve mindre behov for saltsmak i maten du spiser.

10. Spis frukt og grønnsaker. De inneholder mye kalium, som kan redusere den skadelige effekten av for mye salt.

Kilde: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/hvordan-spise-mindre-salt