Foto: Erik Helgeneset

De som er vant til å ta tran vil kunne lukte og smake om tranen er harsk. Det er vanskeligere å vite om omega-3 kapsler er harske.

Hvordan kan vi som forbrukere vite om kapslene inneholder harsk olje eller ikke?

Svaret er; det kan vi ikke. Du skal være en meget god smaksdommer om du klarer å tygge over kapselen og smake om oljen er harsk. Kapslene vil ha en sterk smak av uansett om de er harske eller ikke. Dette er fordi at oljen i kapslene er høykonsentrert, og høykonsentrert fiskeolje smaker rett og slett ikke godt.

Oppkonsentrert olje smaker vondt

Grunnen til at oljen i kapslene blir konsentrert opp, er for å sikre at de inneholder nok omega-3. Kapsler som inneholder fiskeolje som ikke har en sterk fiskesmak, er sannsynligvis ikke oppkonsentrert, og inneholder høyst sannsynlig lite omega-3. Antakelig så lite at du må ta veldig mange kapsler hver dag for å få i deg nok omega-3. Det trengs for eksempel 8 kapsler for å kapsle inn en dagsdose med tran som inneholder over 1 gram med omega-3 fettsyrer.

Hvilken standard?

Hvis vi ikke selv kan smake om omega-3 kapslene er harske eller ikke, hva gjør vi da?
Først og fremst blir vi nødt til å sette vår lit til leverandøren. Det er dessverre ingen krav til harskningsnivået i tran eller fiskeoljen. De fleste seriøse aktørene på det norske markedet forholder seg imidlertid til en EU-standard og en del forholder seg til enda strengere bransjestandard. Det lureste vi kan gjøre som forbruker er derfor å kontakte leverandøren til vårt omega-3 produkt og be om informasjon om hvilke standarder de forholder seg til.

Er harske matvarer skadelig for helsen?

Foreløpig vet vi ikke nok om hvordan harske matvarer påvirker helsen. Er for eksempel harsk tran like bra for helsen som fersk tran? Forskningsmiljøer har ikke konkludert ennå om harske matvarer er skadelig for helsen vår. Frem til vi vet mer om dette, kan det likevel være lurt å prøve å unngå harske matvarer. Dette gjør vi ved å sørge for at maten er godt emballert; lage mest mulig mat selv fra råvarer og unngå å spise mye prosessert mat. Det er også lurt å oppbevare fettrike matvarer kjølig, og sist men ikke minst: husk å kjøpe fiskeolje og tran av høy kvalitet. Sjekk med leverandørene og be om informasjon om målinger gjort på harskhet og hvilken standard de følger!

Les mer på mollers.no