Foto: Thinkstock

Kan epler som ligger på bakken spise?

I eplesesonger rekker jeg ikke alltid å plukke alle eplene før de faller på bakken. Kan jeg spise de som ligger på bakken og bruke dem i most og syltetøy eller må jeg kaste disse? Hilsen Marianne


Ernæringsfysiolog Lise von Krogh svarer:

Lise von Krogh
Lise von Krogh er utdannet ernæringsbiolog (Cand.scient) fra Universitet i Bergen med fokus på forebyggende ernæring. Lise er en av kreftene bak bramat.no. Lise er en dyktig og etterspurt foredragsholder og foreleser fast for ernæringsstudentene på Høyskolen Kristiania. Lise jobber som konsulent innen ernæring for næringsmiddelindustrien og næringslivet og er en hyppig brukt fagkilde i pressen. Hun matblogger på Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt (lisevonkrogh.wordpress.com) og har har egen grønnsaksåker og holder kaniner og bier på et småbrukt langt inni skogen i Hurdal.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nei, de bør du ikke bruke. Du kan selvsagt plukke opp dem som du ser falle ned når du plukker frukten fra treet, men de som du ikke vet hvor lenge har lagt på bakken bør du la gå i komposten og ikke i kompotten.

Grunnen til dette er at når eplet faller til bakken, så kan det skades og dette gjør at eplet angripes av muggsopp. Bruker du nedfallsbrukt til å lage syltetøy, eplemost eller annet kan du få i deg muggsoppgiften patulin. Dette er et giftstoff som kan svekke immunforsvaret ditt og skade arvestoffet. Det holder heller ikke med å skjære bort det som er råtten eller flekkene, fordi at giften er i hele eplet.

Epler inneholder mye vann og patulin sprer seg med dette inn i hele frukten. Selv varmebehandling av eplene nytter ikke, slik at du kan heller ikke bruke nedfallsfrukten i eplekaker. Mitt beste råd er å høste eplene før de faller ned og kaste dem som har falt ned.

Hilsen Lise