Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hvordan skal en anorektiker lære seg til å unne seg noe godt uten å kompensere med mer trening?

Jeg er en jente på 19 år. Jeg defineres som en anorektiker pga vekten min, men jeg har kommet langt siden jeg først ble syk. Jeg er ikke redd for mat lenger, og jeg har 5 mnd i psykiatrisk døgnpost å takke for dette.

Men en ting sliter jeg fortsatt med, og det er å skeie ut en lørdagskveld. Jeg klarer simpelthen ikke å spise en sjokoladeplate, en skål med popcorn, eller en skål med smågodt uten at jeg gjør opp for den med å trene. Min kliniske ernærngsfysiolog sier det er helt greit å skeie ut en lørdagskveld, og at jeg ikke vil gå opp en kg av den grunn. I hverdagen har jeg et sunt kosthold.

Idag er jeg 166 cm høy, og veier 42 kg. Jeg har veid enda mindre, men har klart å gå litt opp i vekt. Jeg lurer på om du kan si noen ord som kan hjelpe meg til å være litt mer avslappet. Jeg vet innerst inne at jeg absolutt kan tillate meg godteri på en lørdagskveld, men det er fortsatt vanskelig.

Blir veldig takknemlig for svar!

Vennelig hilsen fra en som gjerne vil kose seg iblandt.


 Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bra at du er friskere enn du var, men som du vet er du jo fremdeles for tynn. Du har en BMI på litt over 15, og er helt klart undervektig.

Siden du allerede har blitt fulgt godt opp både på psykiatrisk døgnpost og av klinisk ernæringsfysiolog, skal jeg være litt forsiktig med å mene altfor mye. Likevel har jeg lyst til å prøve å få deg til å forstå at målet ditt fremdeles bør være vektoppgang, selv om du i dag veier mer enn hva du gjorde da du var på ditt sykeste.

Jeg er enig med din ernæringsfysiolog, at det er slett ikke sikkert at du går opp et eneste gram selv om du spiser litt godteri i helgene. Men, jeg vil jo også presisere at hvis resultatet av litt godteri i helgene er at du går litt opp i vekt over tid, så vil jo dette være "medisin" for deg!

Noe av det du sikkert har jobbet mye med, og som det er viktig at du jobber med fremover også, er jo dette med å tillate deg selv å spise noe som er litt utenom "kostlisten" jeg regner med at du har satt opp. Det er jo nettopp disse "utskeielsene" som vil gjøre deg frisk av anoreksien. Og da mener jeg selvfølgelig utskeielser der du ikke kompenserer ved å bare trene enda mer, eller ved å kutte annen mat.

Så hvis du i en stund fremover kan prøve å spise litt søtsaker og/eller snacks hver lørdag uten å trene ekstra mye eller kutte annen mat, så er du et godt skritt på veien. Når du føler at det går greit, kan du begynne å jobbe med neste ting, nemlig å overbevise deg selv om at dette skal du gjøre helt uten dårlig samvittighet. Det er faktisk bare bra for deg! Vet ikke helt om dette ga så mye mening, men ønsker deg lykke til videre og krysser fingrene for at du skal bli helt frisk etterhvert!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke