Foto: Thinkstock

Melk kan virke stoppende på små barn. 

 Hei! 

Jeg har en gutt på 3 år som er veldig glad i melk. Han drikker som regel et stort glass lettmelk til frokost, i barnehagen, og til kveldsmat. Noen ganger drikker han også melk mellom måltidene. Han er nesten mer glad i melk enn mat. Noen perioder blir han veldig forstoppet og klager over vondt i magen. Jeg lurer på om dette kan tyde på at han egentlig ikke tåler melk?

Hilsen mamma til to


Klinisk eræringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei! 

Fint at gutten din liker melk, for melk og melkeprodukter er vår viktigste kilde til kalsium, og inneholder mange andre viktige næringsstoffer som for eksempel jod. En del, både barn og voksne får i seg for lite kalsium og jod. Særlig de som ikke får i seg noe særlig melkeprodukter. 

Men selv om melk er sunt, så kan det høres ut som gutten din har et litt for høyt inntak av melk. Vi pleier å si at små barn ikke bør drikke noe særlig mer enn 6 dl melk om dagen. Grunnen til dette er for det første at de har en tendens til å bli forstoppet av for mye melk. Da mener jeg søtmelk. Biola og annen syrnet melk virker ikke like stoppende på magen.

Barn som drikker mye melk kan også ha en tendens til å drikke seg mette på melk, og dermed ikke få i seg nok mat. Det kan kanskje høre ut som sønnen din er litt i den kategorien. Dette er uheldig fordi kostholdet da kan bli litt snevert, og det gjør også at han kan få i seg for lite fiber, noe som også er med på å virke stoppende. 

Så mitt tips til deg er at du kutter ned litt på hvor mye melk du gir gutten din. Bytt gjerne ut litt av søtmelken med syrnet melk hvis han liker det. Dette vil høyst sannsynlig gjøre at han blir mindre forstoppet samtidig som han antakelig vil ha mer lyst på annen mat. 

Hvis du ikke merker noen forbedring, kan det være lurt å ta en tur til legen for å sjekke om han har laktoseintoleranse. 

Beste hilsen Cathrine