Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Tenk på hva du spiser før, under og etter løpet.

Hei Tommy, jeg har meldt meg på Norefjellsrennet og 42 km som går om 14 dager. Formen er god, men hvordan bør jeg spise før og under løpet?

Svar: Så flott å ha noe å se frem til, håper snøforholdene er like god om 14 dager som de er nå!


Personlig trener Tommy Aslaksen svarer:

tommy
Tommy Aslaksen er utdannet personlig trener, og har jobbet som foredragsholder, PT ansvarlig og lærer ved AFPT. Han er tidligere aktiv alpinist, landeveissyklist, triatlon og multisport.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Allerede nå må du ta et valg nå hva du skal spise under konkurransen og bruk dette under hard trening siste ukene. Du bør nemlig ikke starte en konkurranse med mat du ikke har trent på før. Dette kan føre til at du få bloduskkerfall, mageproblemer, sure oppstøt m.m.

Ved høy ventilasjon under konkurranser kan seige barer, brødskiver og annet som må tygges godt, være vanskelig å få i seg. Velg heller noe som er lett å spise som en sjokolade eller gel. Ved veldig lange konkurranser blir dette sjelden et problem på grunn av lavere intenistet.

Drikk godt under trening, ved å drikke mye under trening blir kroppen din mer vant til å ta til seg væske. En god vane er å minst drikke hvert 15. minutt.

Vei deg gjerne før og etter hard trening, du bør ikke ha gått ned mer en ett kilo og urinen bør være lys. I motsatt fall har du sannsynligvis drukket for lite.

Kosthold de siste dagene før konkurransen

De siste dagene før konkurransen skal kostholdet være tilnærmet normalt, altså slik du ellers pleier å spise. Du kan tillate deg å spise noe mer enn ellers men ikke overdriv, om du ikke har prøvd å øke med mye mat tidligere. Øk med noe mer karbohydrater men ikke glem fettsyrer og proteiner. Nå skal både ditt hode og kropp ha gode forutsetninger for å få godt med overskudd!

Samme tanken bør du også ha kvelden før, ikke overdriv inntaket. Da kan det hende det gjør noe med magen du ikke var forberedt på.

Konkurransedagen

Frokosten inntar du 2-3 timer før konkurranse. Spis noe mer enn normal mengde, men heller ikke her bør du overdrive. Da kan det hende du starter med en «tung» mage. Ca. 30 minutter før start kan en banan eller brødskive passe fint. Husk å drikke også, men drikk etter temperaturen. Er det kaldt som det sannsynlig er, så drikk normalt.

5 minutter før start

Ved start så kan du spise en liten sjokolade, da vil du trenge mer blodsukker nå som du straks er aktiv. Drikk også noe sukkerholdig drikke. Underveis så spiser det du er vant til, enten det er sjokolade, sportsbar eller gel og lignende.

Drikk helst hver 15 minutt om det er praktisk mulig. Når du først er på en drikkestasjon, ta deg tid til å drikke opp hele koppen, det vil du tjene på mot slutten av løpet.

Ha en nydelig tur, og mail gjerne tilbake om hvordan det gikk!

Les gjerne også: Skal du gå birken?

Artikkelen Mat under konkurranser er hentet fra Bratrening.no
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke