Foto: Thinkstock

Sommeren er jo høy sesong for lange bilturer, og da er det lett å svinge innom en bensinstasjon å kjøpe pølser eller lignende når en blir sulten.

Kunne dere ha skrevet en artikkel med gode oppskrifter og tips på mat som kan være god og sunn å ha med på bilturen, slik at vi slipper disse usunne bensinstasjon besøkene? :) Hilsen Ingvild.


Ernæringsfysiolog Lise von Krogh svarer:

Lise von Krogh
Lise von Krogh er utdannet ernæringsbiolog (Cand.scient) fra Universitet i Bergen med fokus på forebyggende ernæring. Lise er en av kreftene bak bramat.no. Lise er en dyktig og etterspurt foredragsholder og foreleser fast for ernæringsstudentene på Høyskolen Kristiania. Lise jobber som konsulent innen ernæring for næringsmiddelindustrien og næringslivet og er en hyppig brukt fagkilde i pressen. Hun matblogger på Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt (lisevonkrogh.wordpress.com) og har har egen grønnsaksåker og holder kaniner og bier på et småbrukt langt inni skogen i Hurdal.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Dette er et godt spørsmål. Å finne sunn mat på bensinstasjoner er nærmest umulig om du ikke bare skal ha vann. Et godt og praktisk råd er å lage noen ordentlig gode smørbrød eller sandwich som du legger i en stor og romslig matpakke som helst oppbevares i en kjøleboks. Kjedelige brødskiver klarer ikke alltid stikke kjepper i hjulene for et bensinstasjonsbesøk, men en digg sandwich er det du trenger.

Gode sandwich på 1-2-3!

Til å smøre på brødskivene: Smør, lynghonning (den smaker ekstra godt), sterk sennep eller Djion-sennep, pesto, smøreost eller majones. En blanding av sennep og honning smaker veldig godt til muggoster.

Grønne innslag: Legg salatblader på begge brødskivene. Legg på skiver av f.eks. tomat, paprika, agurk, melon, mango, reddiker eller noen løkringer.

Krydder og urter: Basilikum, timian, dill og oregano gir ekstra god smak. Jeg pleier også å kverne over en god del pepper.

Brødskivene: Del firkantede brødskiver på tvers, men det er også viktig at brødet er grovt.

Pålegget: Skinke og ost er alltid en slager. Gjerne en skinke med ekstra smak. Har du en hvitostrest igjen, gjør den seg godt i smørbrødet. Skiver av blåmuggost eller brie er spesielt godt med litt honning. Røkt/Gravet laks/ørret passer til majones eller pesto. Most eller skivet avokado er perfekt når du vil ha et vegetarisk måltid.

Husk en brødskive til bunn og en til lokk. Del smørbrødet på tvers

Boksmat

Salat i boks er også et godt alternativ. Husk å ha egne rom/bokser for dressing, egg/tunfisk/kjøtt og grønt. Da holder den seg best. Så blander du bare sammen når du skal spise.

Fyll noen bokser med staver av gulrot, selleristang, paprika, agurk samt cherrytomat, eplebåter med litt sitronsaft på, melon biter etc. Dette er deilig og friskt snacks. En bentoboks fungerer spesielt godt til dette.

Drikke

Det er også mye godt drikke du kan ta med hjemmefra:

  • Fyll opp brukte brusflasker med vann, sitronbåter, pæreskiver, mynteblader, agurkstaver, limejuice, jordbærbiter og lignende. Når frukten får stå i vannet et par timer, blir dette til deilig drikke du kan nyte hele turen. Når du har drukket opp vannet, så bare fyller du på igjen.
  • Kald iste. I stedet for varmt vann på termosen, hell på kaldt vann sammen med grønn te. Dette blir også til forfriskende drikke.
  • Lag smoothie som du fordeler på flasker. Husk å oppbevar denne i kjøleboks.

Håper dette var til inspirasjon som kan avverge et usunt bensinstasjonbesøk.

God sommer!

Hilsen Lise