Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hei! Jeg er ei jente på 18 år som har lyst til å begynne å trene.

Jeg er i gang med en livsstilsendring. Jeg er overvektig, og har lyst til å miste noen kilo og bli i bedre form. Jeg orker ikke å løpe, og er ikke så glad i å gå for jeg får så fort vondt i knærne. Jeg har lyst til å prøve spinning. Jeg synes det ser morsomt ut! Det eneste er at jeg har hørt at man får store lår av spinning/sykkel timer. Stemmer dette?

Hei du,

Først og fremst er det helt supert at du har tenkt til å begynne å trene, og ikke minst at du er i gang med en livsstilsendring.

Det at spinning gir store lår, er bare en myte! Spinning er en form for kondisjonstrening, og vil gi deg gode helsemessige gevinster og økt kondisjon, ikke større lår. Spinning er en super form for kondisjonstrening, og mange treningssentre kjører også intervalltimer, så du vil ikke bare øke kondisjonen din, men også fettforbrenning i hvile. Ikke vær bekymret for dette lenger. Se bare på proffsyklistene, de har da ikke store lår, snarere tvert i mot. For at du skal få store muskuløse lår må du trene mye og riktig styrketrening.

Spinning er også en ypperlig treningsform for overvektige og nybegynnere da det er veldig lite belastende. Samtidig som det er motiverende og trene sammen med andre og til musikk. Jeg synes du skal prøve spinning for å se om det kan være en kondisjonsform som passer deg bra, og som du trives med. Det er viktig at du finner treningsformer som du også synes er lysbetonte, morsomme og motiverende. Da er det mye lettere å fortsette!

Du sier at du ikke klarer å løpe fordi du får vondt i knærne. Løping er en mer belastende treningsform på ledd, og det er derfor viktig at du har gode sko. Kjenner du at knesmertene fortsetter ville jeg nok kontaktet en fysioterapeut for å utrede smertene. Hvis du kjenner at du kan gå, er intervalltrening i oppoverbakke helt supert i starten. Da holder det med å gå, men husk at du skal kjenne deg skikkelig andpusten. Les mer om intervalltrening her.( link)

Lykke til med livsstilsendringen, dette kommer du til å klare. Husk at små forandringer i kosthold og aktivitetsmønster, vil utgjøre stor forskjell i positiv retning for helsen din.

Isabel Christoffersen,
Personlig trener og ernæringsfysiolog

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke