Laktose er det samme som melkesukker. 

Jeg har begynt å kjøpe laktoseredusert melk fordi jeg har lyst til å begrense inntaket av sukker. Men laktoseredusert melk smaker jo søtere enn vanlig melk, så derfor lurer jeg på om jeg heller bør gå tilbake til vanlig melk?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Som du sikkert vet er laktose det samme som melkesukker, og altså en type sukker. Laktose er satt sammen av to sukkerenheter; glukose og galaktose. Når man lager laktoseredusert melk, blir laktose delt opp i disse to sukkerenhetene.

Les også: Laktose i meieriprodukter

Spaltingen av laktosen gir melken en noe søtere smak enn vanlig lettmelk, fordi glukose og galaktose har søtere smak enn laktose. Men det er ikke mer karbohydrater eller sukker i laktoseredusert melk.

Kjøper du derimot laktosefri melk, vil det være litt mindre sukker i denne melken fordi da er mye av laktosen fjernet.

Men, når dette er sagt så er det ikke i valget av melk at du gjør så stor forskjell på hvor mye sukker du får i deg. Det er tross alt ikke så mye sukker i melk uansett.

Les også: Tåler ikke melk?