Foto: Thinkstock eugene03

Brukes istedenfor sukker.

Jeg ser at mange produkter som er ikke tilsatt sukker bruker sikorirot. Er dette bra? Hvordan påvirker det blodsukker og inneholder det kalorier? Er det mulig å få takk i det og bruker det selv?

Mvh Julie


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for et bra spørsmål!

Sikori er en plante med lilla, og noen ganger rosa eller hvite blomster. Fra gammelt av har sikori blitt brukt som et urtemiddel mot en rekke sykdommer. I dag bruke sikoribladene som salat eller på samme måte som spinat. Roten blir ofte malt til et pulver som brukes som et koffeinfritt alternativ til kaffe. Sikori blir også brukt som dyrefor.

Sikorirot inneholder flere næringsstoffer, blant annet flavonoider (antioksidanter) og inulin. Inulin er et karbohydrat som består av fruktosemolekyler som er bundet sammen på en slik måte at de ikke brytes ned i tynntarmen på samme måte som fiber. Inulin regnes derfor for en type fiber.

Om oligofruktose og inulin

Inulin har en søt smak, men fordi det ikke brytes ned i tynntarmen slik annet sukker gjør, vil det gi betydelig mindre blodsukkerstigning og gir heller ikke noe særlig med kalorier. Istedenfor å bli tatt opp i tynntarmen, går de videre til tykktarmen der de stimulerer vekst av de gunstige tarmbakteriene.

Flere typer av inulin har en nøytral, ren smak og brukes til å forbedre stabilitet, smak og tekstur på mat med lite fett. Oligofruktose har en søt, god smak, og er lett oppløselig. Den kan brukes til å berike mat med fiber, forbedre smak og gi søthet til mat med lite kalorier

Inulin som brukes i produksjon av matvarer, fremstilles enten fra sukrose eller sikori røtter. Røttene høstes, snittes og vaskes. Ved å tilsette inulin til matvarer kan man både øke innholdet av fiber, samtidig som det gir en forbedret smak og økt søthet til mat med lite kalorier.

Så til ditt spørsmål: Ja det er absolutt ingen ulempe at et produkt inneholder sikori og/eller inulin. Du kan få kjøpt inulin i helsekostbutikker, men det er relativt dyrt.

Beste hilsen Cathrine