Foto: Cathrine Borchsenius

Fiber med søtsmak

Både grønnsaker og andre planter, lagrer karbohydrater i form av inulin som er en kjede med fruktose molekyler. Oligofruktose er en undergruppe av inulin.

Hvete, løk, bananer, hvitløk, sikori og jordskokker er eksempler på planter som er rike på inulin.

Gir verken kalorier eller økt blodsukker

Inulin og oligofruktose blir ikke absorbert i tynntarmen, og tilfører derfor minimalt med kalorier og vil heller ikke føre til økt blodsukker og utskillelse av insulin. Istedenfor å bli tatt opp i tynntarmen, går de videre til tykktarmen der de stimulerer vekst av de gunstige bifidobakteriene.

Fremstilling av inulin

Flere typer av inulin har en nøytral, ren smak og brukes til å forbedre stabilitet, smak og tekstur på mat med lite fett. Oligofruktose har en søt, god smak, og er lett oppløselig. Den kan brukes til å berike mat med fiber, forbedre smak og gi søthet til mat med lite kalorier

Inulin og oligofruktose som brukes i produksjon av matvarer, fremstilles enten fra sukrose eller sikori røtter. Røttene høstes, snittes og vaskes.

Inulin fremfor fett

Inulin består av en lengre kjede med fruktosemolekyler enn ologofruktose, er mindre løselig enn oligofruktose og har evnen til å forme inulin mikrokrystaller når man blander inulin med vann eller melk. Disse krystallene kjennes ikke direkte i munnen, men former en kremaktig konsistens og gir en følelse av at man spiser noe som inneholder fett. Dette gjør at en del av fettet i for eksempel margarin, bakevarer, desserter og melkeprodukter kan byttes ut med inulin.

Oligofruktose istedenfor sukker

Oligofruktose består av en kortere molekylkjede enn inulin, og har funksjonelle egenskaper som likner på sukker eller glukose sirup. Oligofruktose er mer løselig enn sukrose og omtrent 30- 50 % så søt som bordsukker.

Oligofruktose gir volum til melkeprodukter, fuktighet til bløte bakevarer, nedsatt frysepunkt i frosne desserter, sprøhet til kjeks med lite fett, og virker som et bindemiddel i muslibarer. Oligofruktose virker på mange måter som sukker, men har mindre kalorier og gir dessuten tilskudd av fiber. Oligofruktose brukes ofte i kombinasjon med andre kunstige søtstoff som aspartam og acesulfam K, noe som gir en god søtsmak og maskerer ettersmaken på de kunstige søtstoffene.

Lite kalorier og ingen påvirkning på blodsukkeret

På grunn av bindingene som binder fruktosemolekylene sammen i inulin og oligofruktose, har begge to lavere kaloriinnhold enn andre karbohydrater. Disse bindingene gjør nemlig at både inulin og oligofruktose er ufordøyelige og passerer gjennom tarmen uten å bli sugd opp. Studier viser at nesten all inulin og oligofruktose passerer tynntarmen og går videre til tykktarmen der det blir brutt ned av tykktarmens mikroflora. Gjennom en fermenteringsprosess dannes det kortkjedete fettsyrer og laktat som metaboliseres og gir 1,5 kcal/g fra både oligofruktose og inulin.
Fordi inulin og oligofruktose er ufordøyelig, gir det ingen økning i blodsukker og ingen påvirkning på utskillelsen av insulin og glukagon.

En kilde til fiber

Både inulin og oligofruktose brukes til å berike mat-og drikkevarer med fiber, og gjør det dermed mulig å la mat-og drikke se ut og smake som vanlig mat og drikke, men ha et langt høyere innhold av fiber.
Inulin og oligofruktose virker som fiber ved å føre til at tarmen tømmes hyppigere, spesielt hos de som er forstoppet, øke vekten på avføringen, og redusere pH.