Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Vektreduksjon gjør det enklere å puste.

Hei, jeg trener styrke tre ganger pr uke. Jeg er 70 år og sliter med kols, har dere noen gode råd for å gå ned i vekt? Jeg har altfor høy bmi, er 175cm høy og veier rundt 100 kg. Jeg må få redusert midjemålet , da blir det lettere å puste.. Mvh HA


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Mange som har KOLS er undervektige, men der er også en del som er overvektige slik som deg. Med en høyde på 175 cm og vekt på 100 kg har du en BMI på 32, og har derfor rett i at du bør gå ned i vekt. Det er særlig vekten rundt magen som er ikke er så gunstig for helsen. Går du ned i vekt vil det både bli lettere for deg å puste, og du vil få en generelt bedre helse.

Les gjerne vårt faktaark om kosthold ved KOLS og overvekt!

Det er veldig fint at du trener styrke flere ganger i uken. Fortsett med det! Mange som har KOLS har nemlig en tendens til å tape mer muskelmasse med alderen enn andre. For å motvirke dette er det viktig at du fortsetter med å trene styrke, og at du også er bevisst på å få i deg nok protein, særlig etter trening. Dette kan du lese mer om her.

Ettersom jeg ikke vet så mye om kostholdet ditt, så kan jeg bare gi deg generelle kostråd for å gå ned i vekt. Men jeg er ganske sikker på at vekten vil gå nedover hvis du følger rådene nedenfor. Ta gjerne også en titt på vårt faktaark om kosthold ved overvekt.

5 enkle tips for vektreduksjon:

1. Begrens inntaket av raske karbohydrater i form av søte drikker som brus, saft, juice og øl, og matvarer som inneholder mye stivelse og siktet hvetemel som lyst brød, boller, bagetter, hvit ris og hvit pasta. Velg heller grove karbohydrater i form av knekkebrød, grove frokostblandinger og grovt brød.

2. Ha som mål å få i deg minst 5 porsjoner med grønnsaker, frukt og bær per dag. Minst 3 av disse bør være grønnsaker. Fyll halve tallerken din med grønnsaker, ¼ med kjøtt/fisk/fjærfe/vegetaralternativer, og ¼ med potet, fullkornsris, korn eller fullkornspasta. Meld deg gjerne inn i vår medlemsklubb Sunn&Sprek der du får massevis av sunne oppskrifter som er næringsberegnet slik at du ser hva du får i deg av energi og næringsstoffer.

3. Spis regelmessig, gjerne både frokost, lunsj, middag, kveldsmat og et eller to mellommåltider. Dette gir deg et stabilt blodsukker, noe som gjør det enklere å unngå overspising, og du vil høyst sannsynlig også få mer overskudd og prestere bedre når du trener.

4. Legg gjerne treningsøktene dine til en tid på dagen der du vet at du skal spise etterpå. Dermed får du fylt opp og restituert deg skikkelig etter treningsøkten. Pass på at du får i deg minst 20 gram protein etter en styrketreningsøkt. Du skal også ha i deg karbohydrater. Spiser du en sunn lunsj eller middag der du får i deg noe proteinholdig i form av egg, fisk, kjøtt, kylling, eller belgfrukter, får du garantert i deg dette.

5. Begrens inntaket av flytende kalorier i form av juice, saft, brus, øl, vin og andre alkoholholdige drikker. Drikk vann eller mineralvann uten sukker.

Ønsker deg lykke til videre!

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke