Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hva slags pålegg bør barna spise?

Hei. Jeg jobber på en SFO og lurte på om du ville anbefale at barna kan få seg en skive med brunost i løpet av dagen.? Eller er det for usunt? Vi har salami her og jeg vil tro at det er mye mere usunt enn brunost. Håper på svar!


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Det korte svaret her, er at det er ikke noe pålegg som er for usunt å spise. Som med alt annet så handler det om mengder. Det er dessuten sjeldent pålegget som betyr mest for hvor sunt et barns kosthold er.

Brunost er bedre enn mange tror

Det er nok en del som tror at brunost er et pålegg man bør unngå. Jeg er ikke helt enig, for brunost er en fin kilde til både jod og kalsium. Før i tiden var brunost også tilsatt jern, men det er det dessverre ikke lenger. Men det finnes noen typer prim som er tilsatt jern, så det kan jo være et fint alternativ til brunost.

Det er jo en del sukker i brunost, så med mindre barnet er veldig småspist og trenger ekstra energi, så er det lurt å variere påleggene og ikke BARE spise brunost.

Frokost til småspiste barn

Viktig med variasjon

Salami inneholder en del fett og salt, men så lenge det ikke er snakk om mange skiver med salami hver dag, så er dette også et greit pålegg. Som med alt annet, så er det lurt å variere mellom påleggene. Både i forhold til næringsinnhold, og fordi de som lærer seg å spise sunt og variert som barn, har større sjanse for å ende opp med et sunt og variert kosthold som voksne.

Barn liker mer enn du tror!

Mer fiber og grønnsaker

Husk også at det som regel ikke er pålegget som betyr mest, men hva slags brød man velger og hva barnet spiser ellers i løpet av dagen. Mange barn (og voksne) kunne gjerne spist grovere brød, mer frukt og grønnsaker, og fått i seg mindre sukker gjennom brus, saft, juice, kjeks og godteri. Skal man fokusere på sunnhet ville jeg heller startet her, enn å være så opptatt av hva slags pålegg barna har på brødskivene. Vel og merke hvis de ikke kun spiser sjokoladepålegg og syltetøy da ;-)

Slik får du i barna mer frukt og grønt

Beste hilsen Cathrine Borchsenius

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke