Foto: flickr.com/Tambako

I den siste tiden har vi kuttet ut alt av melkeprodukter, og gutten vår har blitt nærmest symptomfri. Det kan altså virke som han ikke tåler melk, men jeg lurer på om dette betyr at vi må kutte ut alt som inneholder melk, eller om han for eksempel kan spise ferdigmat som inneholder melkepulver?


Fra det du beskriver kan det høres ut som sønnen din har en laktoseintoleranse, noe som innebærer at han får smerter og ubehag hvis han får i seg laktose, eller melkesukker som det også heter. Når melkesukker skal brytes ned i tarmen, er det avhengig av et enzym som "klipper opp" melkesukkeret før det tas opp i kroppen. Dette enzymet heter laktase. En del mennesker har lite, eller omtrent ikke noe laktase i tarmen, og resultatet blir derfor at melkesukkeret passerer ufordøyd fra tynntarmen og over i tykktarmen. Bakterier i tykktarmen vil til en viss grad bryte ned melkesukkeret, og i den prosessen dannes det gasser som kan gi luftsmerter.

Mange som har laktoseintoleranse får også diaré hvis de får i seg for mye melkesukker. Det kan altså virke som om sønnen din ikke har melkeallergi, men laktoseintoleranse. Forskjellen på disse to, er at ved melkeallergi er det melkeprotein man ikke tåler, men ved laktoseintoleranse er det melkesukker man ikke tolererer så godt.

Mitt tips er at dere får sjekket ut at gutten deres virkelig lider av laktoseintoleranse. Dette gjøres enkelt ved en pusteprøve på nærmeste sykehus. Hvis det stemmer at han har laktoseintoleranse, betyr det at han har det best hvis han ikke får i seg altfor mye melkesukker. Derimot er det veldig mange som har laktoseintoleranse som tåler en viss mengde laktose, så som oftest går det greit å spise mat som inneholder litt melk. Det er spesielt mat- og drikkevarer som inneholder mye laktose som kan skape problemer. Eksempler på slik mat er melk, is, sjokolade og brunost. I motsetning til hva mange tror, inneholder gulost og andre faste oster ikke melkesukker. Det er fint at sønnen din spiser slike oster, ettersom dette er en fin kilde til kalsium.

Du kan lese mer om laktose i mat- og drikkevarer her.

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog