Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hei, jeg har ei lita jente på litt over 6 mnd.

Jeg har pumpet ut en god del ekstra morsmelk som jeg har fryst. Jeg hadde tenkt å bruke denne bl.a. til å blande i grøt. Nå ser jeg at det er få ferdig grøter som er tilpasset dette. De fleste skal tilbredes med vann. Etter å ha lest deres barnegrøttest tenkte jeg at jeg kunne spørre dere om det går å bruke morsmelk i de grøtene som det står at skal tilbredes med vann? Eller blir dette ernæringsmessig feil da de allerede innholder "melk"? Takk for svar.


Svar:

Hei!

Veldig fint at du har fått pumpet ut en del melk! Det stemmer at de fleste ferdiggrøter skal blandet med vann. Hvis du blander ut grøten med morsmelk istedenfor vil dermed grøten bli mer energirik. Dette kan være greit hvis du har et barn som spiser litt lite, men hvis du har et barn som vokser og legger på seg tilfredsstillende, er det egentlig ikke nødvendig å blande ut ferdiggrøten med morsmelk.

En annen ting ved morsmelk, er at den inneholder enzymer som bryter ned maten slik at den blir lettere å fordøye for barnet. Den første tiden man introduserer fast føde for et barn, kan det derfor være en fordel å blande i litt morsmelk. Dermed blir det lettere for barnet å fordøye maten. Men fordi disse enzymene i melken begynner "fordøyelsesprosessen" allerede mens maten ligger i skålen, blir maten fort veldig flytende. Særlig grøt har en tendens til å bli veldig flytende utover i måltidet hvis den er blandet med morsmelk. Mange fyller da på med mer grøtpulver, noe som gjør at grøten kan bli litt for næringstett.

Så mitt svar til deg er vel at du gjerne kan prøve å blande i litt morsmelk i maten, feks hvis du skal lage pureer av grønnsaker og etterhvert kjøtt/kylling selv. Dette kan være med på at barnet lettere aksepterer og fordøyer maten. Men, i til hverdags, holder det å blande ferdiggrøten ut med vann. Så du får heller passe på å gjøre noe hyggelig på kveldene fremover, siden du har nok melk til at barnet ditt kan få flaske;-)

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke