Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hei, jeg er en 21 år gammel jente som er svært bevisst på å spise sunt for å oppnå god helse og forebygge alderdom og sykdom.

Spesielt etter at jeg fikk lavt stoffskifte er det viktig for meg å spise sunn mat med mye energi. Som mange andre leser jeg side opp og side ned med kostholdsråd, og har nå kommet over blodtypedietten. Jeg har blodtype A, og frarådes da å spise rødt kjøtt og melkeprodukter. Det er derimot positivt at jeg bruker soyaprodukter. Jeg vil gjerne kutte ut melkeprodukter, men er svært skeptisk til soyaprodukter både fordi det er mye kritikk ift. at soyamelk inneholder østrogenliknende hormoner og kan påvirke mennesker med lavt stoffskifte i negativ grad, bla gi struma?! Kan jeg evt drikke havremelk eller rismelk? Og hvis jeg skal bytte til disse produktene blir jo neste spørsmål - får jeg i meg de vitaminene og mineralene jeg skal?

Etter at jeg fikk lavt stoffskifte (og har fått medisiner og regulert disse så jeg har riktig nivå av hormoner) føler jeg med elendig! Jeg ønsker ikke å leve slik, og derfor er jeg nå svært opptatt av å finne det kostholdet som passer best for meg, og slik at jeg kan føle meg trygg på at jeg gjøre det beste for helsen. Jeg blir så fortvilet over alle de ulike diettene, skal jeg følge A - planen som i form har anbefalt, blodtypedietten, eller hvilken skal jeg følge? Synes ikke legen kommer med noen gode råd, for de er jo ikke eksperter på alle områder dessverre.


Svar:

Hei du!

Dumt at du har fått lavt stoffskifte, men fint at du har fått oppfølging og medisiner. Mange som har lavt stoffskifte sliter likevel litt med å holde vekten selv om de får medisner som i teorien skal gjøre at de har like høy forbrenning som ellers. En del kan også føle seg slitne og uopplagte. Det er veldig fint at du er bevisst på hva du spiser, men det er viktig at du ikke hopper på mange forskjellig type trenddietter. Blodtypedietten er en diett som har lite faglig holdbarhet. Det er sikkert mange som føler seg bedre og lever sunnere når de følger slike dietter, men det er nok mer fordi de kutter ut usunn mat som de ellers ville ha spist.

Mange som har lavt stoffskifte sliter også en del med svingende blodsukker. Noen har også insulinresistens, en tilstand som gjør at de bør begrense inntaket av raske karbohydrater. Kanskje gjelder dette også deg? Hvis du vil finne ut mer av dette, kan du feks ta en tur til 4M klinikken der det er leger og ernæringsfysiologer som har lang erfaring med pasienter som deg.

Når det gjelder melk/soyamelk, så syns jeg du skal fortsette å drikke vanlig melk. Både fordi det er en fin kilde til kalsium og protein, og fordi det ikke er noe som tilsier at du bør velge soyamelk fremfor annen melk.

Håper dette var litt oppklarende for deg!

Beste hilsen Cathrine Borchenius, klinisk ernæringsfysiolog www.BraMat.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke