Foto: Lise von Krogh

Palmeolje kan ikke lenger bare kalles for "vegetabilsk olje".

Etter mange års arbeid og forhandlinger, er EUs felles regler for merking av matvarer nå endelig publisert. I følge Mattilsynet, vil de nye reglene kunne føre til at merkingen blir lettere for forbrukerne å forstå.

Produsenter og handelen har nå tre år på å tilpasse seg de nye reglene, med unntak for kravet om næringsdeklarasjon hvor det er gitt 5 års overgangstid.

Næringsinnhold

Som følge av de nye reglene, innføres det krav om en obligatorisk næringsdeklarasjon på de fleste matvarer. Næringsdeklarasjonen skal angi innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt (alt natrium skal oppgis som ”salt”), angitt pr. 100 g/ml.

Det vil være frivillig å også gi næringsinformasjonen på forsiden av forpakningen, såkalt GDA-merking. Enten kan bare energiinnholdet angis, eller så må det gis opplysninger om energi, fett, mettet fett, sukkerarter og salt. Energiinnholdet må angis pr. pr. 100 g/ml, de andre kan angis pr. porsjon.

Lettere å unngå palmeolje

Palmeolje er en vegetabilsk olje i likehet med soya-, raps-, oliven- og solsikkeolje. Men i motsetning til de andre vegetabilske oljene som regnes som sunne, inneholder palmeolje en del palmetinsyre som er kraftig kolesteroløkende,

Problemet med palmeolje er at det har vært umulig for forbrukeren å vite om det er palmeolje i et produkt eller ikke. Det har nemlig holdt at produsenten har skrevet ”vegetabilsk olje” i ingredienslisten.

Dette er noe som vil bli endret på med de nye reglene for merking av mat. I følge disse reglene er nemlig produsentene nå pålagt å også skrive hva slags vegetabilsk olje som er i matvarene de selger.

Andre nye regler

I tillegg til regelen om obligatorisk næringsdeklarasjon, og regelen om å ikke bare oppgi samlebetegnelser i ingredienslisten slik som ”vegetabilsk olje eller fett”, men også oppgi opprinnelsen slik som ”palmeolje”, er det også en del andre nye regler for matmerking:

  1. For at det skal være lett å lese, skal alle obligatoriske merkekrav skrives med minimum 1,2 mm høye bokstaver. Hvis forpakningen er mindre enn 80 cm2, kan bokstavstørrelsen reduseres til 0,9 mm. Det kreves også god kontrast i merkingen.
  2. Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i merkingen, for eksempel fet eller kursiv for økt synlighet.
  3. På frossen kjøtt og fisk skal innfrysningsdato angis.
  4. Kjøtt- og fiskeprodukter som er laget av forskjellige biter av kjøtt eller fisk, skal merkes med ” sammensatte stykker av fisk/kjøtt.”
  5. Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser, f.eks. ost som ikke er laget med melkefett, skal tydelig merkes med dette.
Kilde: www.matportalen.no