Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Fleip eller fakta?

Jeg er en dame på 35 år som spiser generellt sunt og relativt lite karbohydrater. Enkelte ganger spiser jeg imidlertid større mengder med karbohydratrik kost ( feks i helger med mye søtt ). Får ofte store plager i et par dager etterpå med oppblåsthet, magesmerter, diare, blir i dårlig humør etc.

 Dette er virkelig plagsomt og er ikke i relasjon til at jeg føler jeg har spist for usunt da jeg virkelig unner meg selv disse tingene. Har søkt litt på nettet og sett at det snakkes om carbohydrate intolerance (CI) og at man kan prøve forskjellige dietter for å teste dette. Er dette noe det er forsket på eller er det 'tull', må man ha en spesiell karbohydrat intoleranse, feks laktose? Hadde satt pris på å høre deres tanker rundt dette.

På forhånd tusen takk og takk for fin side!


 Svar: 

Takk for bra spørsmål! Jeg har hørt mange klage over opplåst og vond mage etter at de har spist mye raske karbohydrater. Dette er ofte også personer som har lett for å legge på seg, og har det som kalles for insulinresistens. Hvis du kjenner at du blir dårlig hver gang du har spist mye karbohydrater, er dette selvfølgelig noe du skal ta alvorlig! 

Som du selv sier, finnes det helt spesifikke karbohdyratintoleranser, der laktoseintoleranse er den mest vanlige. Hvis det er slik at du får i deg en del laktose i helgene, feks gjennom sjokolade og is, kan det hende at dette er grunnen til dine plager. 

Noen få mennesker opplever også en malabsorpsjon av fruktose (fruktsukker), noe som gjør at de kan få magesmerter og diare av frukt, fruktjuicer, brus og søtsaker (som jo også inneholder en del fruktose). Dette er imidlertid ikke så vanlig. 

En generell karbohydratintoleranse der man ikke tåler noen form for karbohydrater, finnes nok ikke, men noen kan helt klart være mer sensitive for raske karboydrater enn andre. Disse kan oppleve at de får svingende blodsukker, søtsug, føler seg slitne og uopplagte, sliter med å holde vekten eller gå ned i vekt, og noen får også oppblåst mage og smerter i magen hvis de spiser mye raske karbohydrater. 

Det kan altså være flere grunner til at du føler deg oppblåst og uopplagt etter at du har spist mye søtt. Mitt tips til deg er at du prøver å teste litt ut selv hva det kan være som gir disse plangene. Forsøk for eksempel en helg uten melkesukker (melkesukker får du fra melkeprodukter og sjokolade), og se om du føler deg bedre da. 

Hvis du ikke blir bedre, kan det være en ide å ta en tur til legen for å prøve å finne ut hva det er du reagerer på. Hvis det viser seg at du ikke har noe slikt som laktoseintoleranse, malabsorpsjon av fruktose, eller andre intoleranser, kan nok det lureste være å kutte ned på mengden raske karbohydrater du spiser. 

Ønsker deg lykke til! 

Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke